V Španiji trupla na drsališču

V domovih za upokojence onemogli in mrtvi na posteljah. Osebje zapustilo varovance, mrtvašnice ponekod polne.
Fotografija: Trupla so za zdaj pustili v posteljah.
Odpri galerijo
Trupla so za zdaj pustili v posteljah.

Dogaja se tisto, česar so se najbolj bali: pozabljajo na najšibkejše. Iz Španije poročajo o grozljivih odkritjih v zasebnih domovih za starejše, kjer povsem nemočni in zapuščeni ležijo varovanci, na nekaterih posteljah so celo trupla.
V domovih za ostarele je posredovala vojska, osebje je izginilo. FOTOGRAFIJI: Reuters
V domovih za ostarele je posredovala vojska, osebje je izginilo. FOTOGRAFIJI: Reuters

Pokojne in onemogle je odkrila vojska, ki je opravljala zapovedano razkuževanje ustanov za onemogle občane, so sporočili s španskega ministrstva za obrambo, kaj se je zgodilo z osebjem, ni znano, preiskava poteka. Kot kaže, so zaposleni zaradi vse večjega števila okuženih varovancev začeli množično zapuščati delovna mesta, ne da bi obvestili nadrejene ali pristojne oblasti, domneva tožilstvo. Trupla so po protokolu, ki jih neusmiljeno narekuje novi koronavirus, pustili ležati na istem mestu, ponje naj bi prišli primerno zaščiteni iz pogrebnega podjetja, to pa je do zdaj, v krutih razmerah, trajalo več kot en dan, po novem pa iz madridskega zavoda ne bodo prihajali ponje, saj nimajo dovolj zaščitne opreme, mrtvašnice so marsikje že polne.

Trupla bodo mestne oblasti tako začasno premestile na mestno drsališče v sklopu nakupovalnega kompleksa Palacio de Hielo, Ledena palača, tam bodo čakala vse do konca identifikacije in drugih potrebnih postopkov ter pogreba. V Španiji, ki se po številu okuženih in smrtnih žrtev hitro približuje Italiji, bo karantena trajala najmanj do 11. aprila, a je veliko vprašanje, ali jim bo do takrat uspelo zajeziti širjenje okužb in življenje povrniti v kolikor toliko normalne tirnice. Nevarno ogroženo je tudi špansko zdravstvo, saj oboleva vse več medicinskega osebja, so zaskrbljene tamkajšnje oblasti. Zaradi covida-19 je v enem dnevu umrlo 514 ljudi, skupno so potrdili že 2696 smrti in skoraj 4000 okužb z novim koronavirusom.


Takšno pa je že dlje stanje v naši zahodni sosedi, kjer se prav tako spopadajo z vse več okuženimi starostniki, iz domov za starejše občane se vse več osebja umika v izolacijo, a manjkajočih nihče ne nadomesti, vse bolj skrb vzbujajoče stanje je tudi v samostanih.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije