»V sobi mame Mirjane je bil okuženi s koronavirusom. Hitro je umrla ...«

Hči želi vedeti, kako se je lahko zgodilo, da je bil bolnik s koronavirusom nameščen v sobi njene matere.  
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

65-letna Mirjana Bertović je prejšnjo soboto umrla v kliničnem centru v Osijeku. »Delovalo ji je le še 30 odstotkov enega pljučnega krila. Bila je kronična bolnica, obolela pa je zaradi dolgotrajnega dela v neprimernih razmerah,« je za 24sata povedala je 26-letna Marina, ena od treh hčera.

»26. februarja je bila napotena v bolnišnico. En dan je ležala na pljučnem oddelku, nato pa so jo premestili na oddelek intenzivne nege. Bila je na kisiku, vendar v dobrem stanju. Pred tremi tedni smo dobili dovoljenje za kratki obisk. Ko sva z očetom prišla tja, so naju oblekli v zaščitne obleke, nama dali maske in pokrivala. Morala sva biti tri metre stran od nje. Pogovarjali smo se, v bolnišnici pa so nam rekli, da gre kmalu domov.« A pričakovano vrnitev je prehitela novica o smrti .

Brez rezultatov obdukcije

Stanje Mirjane se je v zadnjem tednu življenja močno poslabšalo. »Vedeli smo, da ni dobro. Vsak dan smo klicali na oddelek. Najprej so nam povedali, da sumijo, da ima tumor, ker so na pljučih našli nekaj. Nato je dobila okužbo dihal. Dali so ji antibiotike in temperatura ji je padla. Koronavirusa ali stanja v bolnišnici ni nihče omenjal.«
FOTO: kbco.hr
FOTO: kbco.hr

Sedaj družina ne more dobiti rezultatov obdukcije zaradi trenutnih razmer. Nihče več ne odgovarja na klice. Svojci imajo tri neuradne podatke o razlogu njene smrti: da je umrla zaradi svoje bolezni, da je umrla zaradi koronavirusa in da je umrla zaradi aritmije srca.

V isti bolnišnični sobi kot pacient, ki je imel koronavirus
Kasneje se je izkazalo, da je bila Mirjana v isti bolnišnični sobi kot pacient, ki je imel koronavirus. Hči želi vedeti, kako se je to lahko zgodilo. Neuradno je bil potek dogodkov v bolnišnici takšen. »Bolnik, okužen s koronavirusno boleznijo 19 je v nedeljo prišel v bolnišnico. Pred tem je poklical epidemiologe, a so mu rekli, naj ostane doma. Imel je pljučnico in je jemal antibiotike. Po prihodu v bolnišnico so ga poslali k infektologu, on pa ga  je vrnil na urgenco, češ da nima simptomov. Prepeljan je bil na pljučni oddelek, kjer se mu je stanje poslabšalo, zato je bil prestavljen na oddelek intenzivne nege. Bil je testiran le zato, ker je imel vse simptome koronavirusne bolezni. Povedati je treba tudi, da ni želel priznati, da je en dan bil v stiku z okuženim in da je njegova družina prišla iz Nemčije. Tudi nekaj bolnišničnega osebja je zdaj v izolaciji, pacienti pa so v karanteni,« je za časnik povedal domnevno dobro obveščen bolnišnični vir.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije