V prihodnjih 24 do 48 urah so mogoče nove omejitve

Rim razmišlja o še strožjih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa.
Fotografija: Policijski in zdravstveni nadzor na mejnem prehodu Vrtojba, 13. 3. 2020. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Policijski in zdravstveni nadzor na mejnem prehodu Vrtojba, 13. 3. 2020. FOTO: Voranc Vogel

Italijanska vlada je danes sporočila, da razmišlja o še strožjih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. »V prihodnjih 24 do 48 urah so mogoče nove omejitve,« je dejal minister za regionalne zadeve Francesco Boccia. Kot eno od možnosti je omenil prepoved aktivnosti na prostem.

Italijanska tiskovna agencija Ansa med morebitnimi dodatnimi ukrepi omenja tudi zaprtje supermarketov v trgovskih središčih ob koncih tedna in prepoved potovanja ter bivanja v sekundarnem bivališču, denimo v počitniških hišicah. Vlada v Rimu je sicer že dala vedeti, da bodo živilske trgovine ostale odprte tudi ob koncih tedna.


Predviden je tudi nadzor vseh voznikov in ne le naključnih kot doslej.

Celotna Italija je zaradi pandemije novega koronavirusa od 10. marca v karanteni. Odhod od doma je dovoljen samo iz poslovnih ali nujnih razlogov ter za kratke nakupe osnovnih življenjskih potrebščin. Ker so ukrepe še zaostrili, so zaprti bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.


Številni Italijani karantene ne upoštevajo


Število okuženih in smrtnih žrtev narašča. Do četrtka so zabeležili najmanj 3.405 primerov smrti ter 41.035 primerov okužb, s čimer je Italija prehitela celo Kitajsko, kjer se je virus prvič pojavil.

Najhuje je prizadeta Lombardija. Predsednik te severnoitalijanske dežele Attilio Fontana je vlado v Rimu danes pozval k zaostritvi karantene. »Če nam vlada ne bo prisluhnila, potem bomo v okviru svojih pristojnosti sami ukrepali,« je dejal. Zavzel se je za prepoved rekreacije na prostem, zapreti bi morali vse pisarne in gradbišča. Tudi javni promet bi morali dodatno omejiti, je prepričan Fontana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije