VUHAN

V mestu duhov ponoči odmevajo klici prebivalcev (VIDEO)

Objavljeno 29. januar 2020 11.02 | Posodobljeno 29. januar 2020 11.31 | Piše: T. V.

Število žrtev koronavirusa raste.

Vuhan je mesto duhov. FOTO: Youtube
Po družbenih omrežjih kroži posnetek prebivalcev Vuhana, mesta izbruha smrtonosnega koronavirusa. Na njem je videti in slišati, kako prebivalci mesta, ki so ga kitajske oblasti odrezale od preostalega sveta, ponoči hodijo na svoje balkone in se medsebojno spodbujajo.

Iz nebotičnikov nad srhljivo praznimi ulicami mesta duhov je ponoči slišati klice. »Ostanite močni« in »Vuhan, zdrži« prebivalci kričijo drug drugemu, in da bi dvignili moralo, pojejo kitajsko himno ter domoljubne pesmi. Lokalne oblasti sicer prebivalcem priporočajo, naj ne hodijo na balkone, ker se tako poveča nevarnost okužbe.Prebivalci Vuhana so že več dni zaprti v svojih stanovanjih, potem ko so oblasti mesto za 11-milijonsko mesto razglasile karanteno. Prebivalci se bojijo, da se bodo zato okužili z virusom, ki je doslej zahteval že najmanj 132 smrtnih žrtev, z njim pa naj bi bilo samo na Kitajskem okuženih okoli šest tisoč ljudi. Nekateri strokovnjaki so sicer prepričani, da je bolj realna številka okuženih okoli 40 tisoč ter da bo epidemija trajala nekaj mesecev.

Po spletu kroži tudi posnetek z dronom, ki kaže, kakšno mesto duhov je Vuhan.


Iz Vuhana evakuirali tujce
Iz Vuhana so evakuirali prve tuje državljane. V Tokio so prepeljali prvih 200 Japoncev, ki jih bodo najprej namestili v bolnišnico v karanteno. Na izvide testiranj bodo morali nato počakati doma. Okoli 650 japonskih državljanov še čaka na odhod.

Mesto je zapustilo tudi okoli 200 Američanov, ki so bili večinoma zaposleni na ameriškem konzulatu v mestu. Po poročanju CNN bodo morali ob prihodu v ZDA ostati v izolaciji v letališkem hangarju do dva tedna.

Iz Vuhana naj bi prepeljali tudi državljane EU, in sicer z dvema letaloma. Na prvem naj bi bilo okoli 250 Francozov, na drugem pa več kot sto državljanov iz drugih članic EU. Za zdaj bodo lahko potovali le zdravi državljani brez simptomov.

Velika Britanija medtem ureja evakuacijo okoli 200 Britancev.

Avstralski premier Scott Morrison je sporočil, da nameravajo okoli 600 evakuiranih avstralskih državljanov okoli dva tedna zadržati v karanteni na od Avstralije 2.000 kilometrov oddaljenem Božičnem otoku.

Novi primeri v Nemčiji

V Nemčiji so potrdili tri nove primere okužbe, skupaj štiri. Vsi trije na novo okuženi so zaposleni v podjetju Webasto, kjer dela prvi okuženi v državi. Vsi trije so v bolnišnici v karanteni, več ljudi, ki so bili v stikih z njimi, pa testirajo.

Prvi primer so zabeležili tudi na Bližnjem vzhodu, in sicer v Združenih arabskih emiratih. Gre za družino iz Vuhana, pri čemer pristojne oblasti niso sporočile, ali je okužen samo en član ali več.

​Pod nadzorom pa so tudi štirje Srbi, ki so v torek v Srbijo prispeli iz Kitajske. Bili so sicer v mestih, ki so od Vuhana oddaljena tudi več kot tisoč kilometrov, so pa v njih zaznali virus. Na letališču v Beogradu so četverico pregledali, a pri njih niso zaznali nobenih bolezenskih znakov. V Srbiji je pod nadzorom tudi skupina turistov iz Vuhana, ki so tja prispeli iz Bosne in Hercegovine.

STA
Deli s prijatelji