WHO

V letu 2022 konec pandemije?

Napoved prvega moža Svetovne zdravstvene organizacije.
Fotografija: Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO. FOTO: Denis Balibouse, Reuters
Odpri galerijo
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO. FOTO: Denis Balibouse, Reuters

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus se je danes zavzel za to, da svet stopi skupaj in sprejme vse težke odločitve, ki so potrebne za končanje pandemije covida 19. »2022 mora biti leto, ko bomo končali pandemijo,« je dejal novinarjem v Ženevi.

Ob približevanju božično-novoletnih praznikov je priznal, da si vsi želimo preživljati čas s prijatelji in z družino. »Vsi se želimo vrniti v normalnost,« je dejal. A da bi bilo to mogoče, moramo paziti, saj število okužb ob širjenju nove koronavirusne različice omikron narašča, je dejal.

image_alt
Strašna napoved: januarja bo Slovenijo udaril novi val koronavirusnih okužb

Odkar so omikron novembra prvič potrdili v Južni Afriki, se je razširil že v več deset držav in s tem razblinil upanje, da je najhujšega v pandemiji konec. Po prvih kazalnikih sicer ne povzroča hujše bolezni kot delta, ki je še vedno prevladujoča različica, se pa naj bi hitreje širil in v določeni meri zaobšel imunost po cepljenju.

V tovrstnih okoliščinah je po mnenju generalnega direktorja WHO bolje odpovedati dogodke »zdaj in kasneje praznovati kot zdaj proslavljati in kasneje žalovati«. »Osredotočiti se moramo na končanje te pandemije,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vztrajal je, da je pandemijo mogoče zadržati, a so za to potrebna vsa orodja, ki so nam na voljo, od cepiva do nošenja mask in ohranjanja razdalje. In morda najpomembnejše, svet mora končati očitno neenakost pri dostopu do cepiva. »Če želimo v prihodnjem letu končati pandemijo, moramo končati neenakost,« je poudaril.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije