V Italiji srhljivo: kdor bo zapustil mesto, mu grozi ...

Kaj bo s turisti, ki so v mestih, kjer je odrejena karantena, se ne ve.
Fotografija: V Italiji so doslej zabeležili nekaj manj kot 400 smrtnih žrtev. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Italiji so doslej zabeležili nekaj manj kot 400 smrtnih žrtev. FOTO: Reuters

V Italiji je v zadnjih 24 urah skokovito naraslo število mrtvih in okuženih v epidemiji koronavirusa, čeprav so v Lombardiji in ostalih severnih regijah uvedli karanteno na območju 14 mest za skupaj 16 milijonov prebivalcev.

V Italiji so do zdaj zabeležili največ smrtnih žrtev novega koronavirusa zunaj Kitajske, in sicer 366.

Vsem tistim, ki bodo prekršili prepovedi gibanja v Italiji brez utemeljenega dokazila o prestopih mestnih mej, grozi aretacija tudi do treh mesecev in globa v višini 206 evrov. Po pisanju Corriere dela Serra se zdi, da bodo v prihodnjih dneh kazni še zaostrili. Karantena velja do 3. aprila, šole in vrtce pa so zaprli do najmanj 15. marca.



Za zdaj se ne ve, kaj bo s turisti, ki so znotraj mest v karanteni. »Ne bo nikakršnih prihodov in odhodov iz Lombardije ali 14 mest, kjer razsaja virus. Razen z upravičenim razlogom, če bo tako dogovorjeno zaradi dela ali zdravstvenih  razlogov, « je povedal italijanski premier Giuseppe Conte. »Moramo omejiti širjenje virusa in onemogočiti, da bi prišlo do prevelikega števila pacientov v bolnišnicah,« je dodal.
Preberite tudi: Ljudje bodo morali upravičiti svoje gibanje, v soboto že prva žrtev
Nekateri so že poskušali, drugim je uspelo pobegniti iz določenih predelov Italije. Številni potniki, nekateri z gumijastimi rokavicami in maskami, so se nagnetli v zadnji lokalni vlak, ki je iz Padove odpeljal ob 23.30. Med njimi je bilo veliko študentov, ki so pred karanteno zbežali domov.

»Prebral sem, da bodo verjetno uvedli ukaz, ki bo Padovo uvrstil na rdeče območje izolacije, zato sem hitro spakiral kovčke, da bi se vrnil k svoji družini na jug Italije,« je za medije povedal eden od študentov.

V več italijanskih zaporih je v nedeljo popoldne prišlo celo do upora zapornikov zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. V zaporu v Modeni so pri tem trije zaporniki umrli, še dva pa sta v kritičnem stanju, poročajo tuje tiskovne agencije. Tam sta bila poškodovana tudi dva paznika. Do upora zapornikov je prišlo tudi v zaporu v mestu Pavia južno od Milana, kjer naj bi zaporniki za nekaj časa za talca vzeli dva paznika. Zaporniki so vzeli ključe in izpustili druge zapornike. 50 jih je na begu.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije