RIM

V Italiji prva premierka?

Najbolj desno usmerjena vlada od druge svetovne vojne. Skupno 43-odstotna podpora v parlamentu.
Fotografija: Mandat za sestavo vlade naj bi ji predsednik države podelil v nekaj tednih. FOTO: Guglielmo Mangiapane, Reuters
Odpri galerijo
Mandat za sestavo vlade naj bi ji predsednik države podelil v nekaj tednih. FOTO: Guglielmo Mangiapane, Reuters

V Italiji je na parlamentarnih volitvah prepričljivo slavila desnica, vlado bo po vsej verjetnosti prvič v zgodovini vodila ženska. Giorgia Meloni iz postfašistične stranke Bratje Italije, ki se ji obeta 26 odstotkov glasov, si bo skupaj z Ligo Mattea Salvinija in stranko Naprej Italija Silvia Berlusconija zagotovila predvidoma 43-odstotno podporo v parlamentu in s tem večino tako v poslanski zbornici kot v senatu.

Italijani so torej poslali jasno sporočilo v prid desni vladi, naznanja 45-letna Melonijeva in poudarja, da bo vladala vsem Italijanom, pri tem pa bo postavila v ospredje tisto, kar ljudi združuje, ne pa deli. Demokratska stranka Enrica Lette, ki zaradi slabega rezultata odstopa s položaja, je z 19 odstotki drugouvrščena, s preostalimi strankami levega bloka pa naj bi iztržila skupno le okoli 25 odstotkov glasov, a naznanjajo, da bodo v opoziciji zelo glasni. Gibanje pet zvezd nekdanjega premierja Giuseppeja Conteja si je izborilo 15 odstotkov, kar je izjemen rezultat glede na to, da so mu napovedovali polom.

Vsekakor pa so polom že same volitve, ocenjujejo poznavalci, saj je bila udeležba zgodovinsko nizka, manj kot 64-odstotna. Bratje Italije so od zadnjih volitev, ko so prejeli komaj dobre štiri odstotke glasov, dosegli izjemen napredek, Italiji se tako obeta najbolj desno usmerjena vlada po drugi svetovni vojni. Mandat za sestavo vlade mora Melonijevi podeliti predsednik države Sergio Mattarella, kar se bo zgodilo predvidoma v nekaj tednih. Do takrat na čelu države ostaja premier Mario Draghi. Novi parlament pa naj bi se prvič sestal že 13. oktobra.

Že drugič ji ni uspel prodor v parlament. FOTO: Mario Anzuoni, Reuters
Že drugič ji ni uspel prodor v parlament. FOTO: Mario Anzuoni, Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije