PO TRAGEDIJI

V Grčiji izbruhnili protesti

Po železniški nesreči oblasti in ljudje iščejo krivce. V trčenju vlakov so umrli večinoma mladi ljudje.
Fotografija: Zaradi požara, ki je zajel prednje vagone potniškega vlaka, je težko identificirati žrtve. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zaradi požara, ki je zajel prednje vagone potniškega vlaka, je težko identificirati žrtve. FOTO: Reuters

Zaradi železniške nesreče v Grčiji, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo 46 večinoma mladih ljudi, so v več grških mestih v sredo zvečer izbruhnili protesti. Postajni načelnik, ki so ga aretirali zaradi nesreče, je bil zaslišan in naj bi priznal odgovornost za nesrečo. Po navedbah policije 59-letniku očitajo umor in povzročitev hudih telesnih poškodb iz malomarnosti.

V Atenah se je pred sedežem družbe Hellenic Train, odgovorne za vzdrževanje grških železnic, v sredo zbralo kakih tisoč protestnikov, ki so med drugim metali kamenje na poslopje. Policija jih je razgnala s solzivcem. Protesti so potekali tudi na železniških postajah v Solunu in mestu Larisa, blizu katerega sta v noči na sredo čelno trčila tovorni in potniški vlak.

Obljube vlade

Grška vlada obljublja, da bodo z neodvisno preiskavo odkrili vzrok najhujše železniške nesreče v zgodovini države, odgovorni pa bodo morali pred sodišče. Grški premier Kiriakos Micotakis je krivdo za tragedijo pripisal človeški napaki. Potniški vlak na poti iz Aten v Solun, na katerem je bilo 342 potnikov in 10 železniških delavcev, ter tovorni vlak, ki je potoval v nasprotno smer, sta se znašla na istem tiru dvotirne proge in silovito trčila.

Člani železniškega sindikata menijo, da varnostni sistemi niso pravilno delovali, saj so na to že več let opozarjali. Železničarji so včeraj v znak protesta in žalovanja stavkali, ker država po njihovem mnenju zanemarja železnice.« Bolečina se je spremenila v jezo zaradi več deset mrtvih in ranjenih kolegov in sodržavljanov,« je sindikat delavcev navedel v napovedi stavke. Minister za promet Kostas Karamanlis je v sredo odstopil in dejal, da prevzema odgovornost za dolgotrajne napake oblasti pri urejanju železniškega sistema, ki po njegovih besedah ni primeren za 21. stoletje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije