V Evropi preprečili več milijonov evrov vredno prevaro z zaščitnimi maskami

V korespondenci prek spletne pošte je podjetje sprva trdilo, da razpolagajo z desetimi milijoni mask, a dostava ni bila mogoča.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Izredne razmere, ki po Evropi vladajo zaradi pandemije covida-19, s sabo prinašajo tudi nove oblike kriminala. Evropski policijski urad Europol je tako v sodelovanju s policijo in z oblastmi v več evropskih državah nedavno preprečil poskus več milijonov evrov vredne prevare v povezavi s prodajo neobstoječih zaščitnih mask zdravstvenim oblastem.

Sredi marca so nemške zdravstvene oblasti s podjetjema v Zürichu in Hamburgu sklenile pogodbo o nakupu zaščitnih mask v vrednosti 15 milijonov evrov. Zaradi pomanjkanja zaščitne opreme na trgu sta podjetji iskali nove poti za zagotovitev naročila. Najprej sta navezali stik z navidezno legitimno spletno stranjo v Španiji, ki naj bi prodajala maske. V resnici je šlo za lažno spletno stran, česar pa se kupci niso zavedali. V korespondenci prek spletne pošte je podjetje sprva trdilo, da razpolagajo z desetimi milijoni mask, a dostava ni bila mogoča.

Kupce so nato usmerili na »zaupanja vrednega« posrednika na Irskem. Ta jim je obljubil, da jih bo povezal z drugim dobaviteljem, tokrat na Nizozemskem. To podjetje naj bi bilo po njegovih zagotovilih sposobno zagotoviti deset milijonov zaščitnih mask. Sklenjen je bil dogovor za začetno dobavo 1,5 milijona mask v zameno za predplačilo v višini 1,5 milijona evrov. Kupci so denar nakazali na Irsko in se pripravili na dostavo, ki je vključevala 52 tovornjakov in policijsko spremstvo za prevoz mask iz skladišča na Nizozemskem na končni cilj v Nemčiji.

Tik pred datumom dostave so bili kupci obveščeni, da finančna sredstva niso prispela in da je za zagotovitev dobave potrebno takojšnje nakazilo 880.000 evrov neposredno nizozemskemu dobavitelju. Nakazilo je bilo izvedeno, a maske niso nikoli prispele.

Izkazalo se je, da nizozemsko podjetje dejansko obstaja, a je bila njegova spletna stran klonirana. Ko so kupci spoznali, da so bili žrtev prevare, so nemudoma sprožili vse postopke, da bi prestregli sredstva in sledili poti denarja. Vključile so se tudi policijske oblasti in ob pomoči virov ter delovanja Europola je na koncu banki v Združenem kraljestvu uspelo preklicati celoten znesek nakazila. Sredstva so vrnili na Nizozemsko, kjer so jih oblasti zamrznile. Kot so sicer ugotovili pri sledenju 880.000 evrom, je bilo skoraj 500.000 evrov poslanih v Združeno kraljestvo, od tam pa je bil denar namenjen na bančni račun v Nigeriji. Ob pomoči Interpola so zamrznili tudi prvotno 1,5 milijona evrov vredno nakazilo na Irsko.

Operacija je doslej vodila v dve aretaciji na Nizozemskem, a kot je danes sporočil Europol, ta še ni končana, preiskovalci pa po vsej Evropi še naprej preiskujejo sledi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije