PRELOMNO

V Evropi odobrili tableto proti covidu

Ema odobrila izredno uporabo Merckove tablete molnupiravir.
Fotografija: Tableta bi lahko bila prelomna v boju s covidom. FOTO: Merck & Co Inc, Via Reuters
Odpri galerijo
Tableta bi lahko bila prelomna v boju s covidom. FOTO: Merck & Co Inc, Via Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes odobrila izredno uporabo Merckove tablete molnupiravir proti covidu 19. Hkrati je Ema začela obravnavo Pfizerjeve tablete. Zdravili bi lahko bili odločilni v boju v Evropi, ki se znova sooča z velikim porastom okužb z novim koronavirusom.

Obe tableti dveh ameriških farmacevtskih gigantov Merck in Pfizer potencialno predstavljata prelomen korak v boju proti covidu 19, saj študije kažejo, da zmanjšujeta tveganje za hospitalizacijo in smrt pri bolnikih z velikim tveganjem.

Ema je danes sporočila, da Merckove tablete proti covidu 19 še ni odobrila, vendar je »izdala nasvet«, tako da se lahko posamezne države članice Evropske unije odločijo, ali jo bodo uporabile v primeru porasta okužb z virusom sars-cov-2.

Za bolnike s tveganjem

»Zdravilo, ki trenutno ni odobreno v EU, se lahko uporablja za zdravljenje odraslih s covidom 19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida 19,« je sporočila Ema.

Agencija je še dodala, da je »ta nasvet izdala v podporo nacionalnim organom, ki se lahko odločijo za morebitno zgodnjo uporabo zdravila pred izdajo dovoljenja za promet, na primer v nujnih primerih v luči porasta okužb in smrti zaradi covida 19 po vsej Evropski uniji«.

Ni priporočljiva za nosečnice

Ema je še sporočila, da Merckove tablete proti covidu 19 ne smejo uporabljati nosečnice ali ženske, ki ne uporabljajo kontracepcije in bi lahko zanosile. »Ta priporočila so podana, saj so laboratorijske študije na živalih pokazale, da lahko veliki odmerki (tablete Merck) vplivajo na rast in razvoj plodu,« je še sporočila Ema.

Ema s sedežem v Amsterdamu je ob tem še izrazila upanje, da bo Merckovo tableto molnupiravir lahko uradno odobrila do konca leta.

Posebej je Ema danes sporočila, da je začela s pregledom Pfizerjeve tablete paxlovid in da bi lahko izdala podoben nasvet.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije