AVSTRIJA

Od ponedeljka uvedba pravila PC: V avtomobilu uporabljamo varnostni pas, cepljenje je varnostni pas v pandemiji

Veljalo bo za hotele, gostinske lokale, kulturne in športne ustanove, storitveno dejavnost in za prireditve z več kot 25 osebami.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen, Delo

V Avstriji so zaradi skokovitega povečanja novih okužb z novim koronavirusom zaostrili protikoronske ukrepe. Od ponedeljka bo tako za večino področij javnega življenja veljalo pravilo PC (prebolevniki ali cepljeni), so se nocoj dogovorili avstrijska vlada in deželni glavarji posameznih zveznih dežel. Pravilo PC bo tako od zdaj v Avstriji veljalo za hotele, gostinske lokale, kulturne in športne ustanove, storitveno dejavnost in za prireditve z več kot 25 osebami. Na delovnem mestu bo kot alternativa v veljavi še ustrezen negativni test na okužbo z novim koronavirusom.

Avstrijski kancler Alexander Schallenber je razmere v Avstriji označil za resne. Vajeti za necepljene je potrebno po njegovih besedah bolj zategniti, sploh v luči božičnih praznikov in zimske turistične sezone. »V avtomobilu uporabljamo varnostni pas, cepljenje je varnostni pas v pandemiji.«

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je po srečanju dejal, da so odločitev za zaostritev ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom sprejeli skoraj soglasno. Dežela Gradiščanska je sicer že pred srečanjem sporočila, da zaostritvi zaradi velikega deleža cepljenih proti covidu 19 nasprotuje. V prehodnem obdobju štirih tednov bo za tiste, ki so prejeli prvi odmerek cepiva veljalo, da so pogoj izpolnili, če bodo hkrati predložili negativni PCR-test na okužbo z novim koronavirusom, na spletni strani poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung.

Na Dunaju so nocoj na celotni ravni države tudi poenotili pravilo zaščitnih mask, maske vrste FFP2 bodo poslej obvezne v vseh trgovinah, muzejih in knjižnicah. Veljavnost digitalnih potrdil so z leta dni skrajšali na devet mesecev po drugem odmerku, s čimer naj bi prebivalce spodbudili k odločitvi za poživitveni odmerek cepiva. Vsi, ki so se doslej proti covidu 19 cepili s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsom, za katerega zadostuje en odmerek, bodo od 3. januarja prihodnje leto za veljavno digitalno potrdilo potrebovali še poživitveni odmerek.

V Avstriji so danes potrdili 9388 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer so skoraj podrli dosedanji rekord iz lanskega novembra, ko so v 24 urah potrdili 9586 okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov. Povečuje se tudi pritisk na bolnišnice. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 1831 covidnih bolnikov, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivni negi je 356 ljudi, kar je štiri več kot v četrtek, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je 76 več. Največ novih okužb so z 2461 primeri potrdili v Zgornji Avstriji, sledita Spodnja Avstrija (1841) in Dunaj (1298).

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije