UTD

Uvedli univerzalni temeljni dohodek, brezposelni nehali iskati delo

Objavljeno 11. februar 2019 12.53 | Posodobljeno 11. februar 2019 13.01 | Piše: STA, S. U.

Poskusna uvedba univerzalnega temeljnega dohodka že pokazala prve rezultate.

Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphotos
HELSINKI – Poskusna uvedba univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) na Finskem je že pokazala prve rezultate, vendar ti niso v celoti dosegli pričakovanj. Poskusna uvedba temeljnega dohodka 560 evrov namreč brezposelnih Fincev, ki sodelujejo v projektu, ni spodbudila k iskanju dela, kot je to pričakovala finska vlada.

Ker je bila v predvolilnem časi ena od glavnih tem stranke Levica uvedba univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) v Sloveniji, nas zanima tudi njen komentar na omenjeno študijo. Odgovore pričakujemo.

V poskusu, ki je na polovici dveletnega obdobja, sodeluje 2000 Fincev, ki se jim je zaradi UTD izboljšal socialni položaj, kažejo prvi rezultati študije, ki jo je pripravil finski inštitut Kela. Brezposelni, ki sodelujejo v poskusu, prejemajo za Fince majhen, vendar redni mesečni prihodek, ki je nadomestil socialno pomoč, pri kateri morajo upravičenci izpolnjevati več pogojev.

Manj stresa in zdravstvenih težav

Prejemniki UTD so zaradi manj težav z birokracijo manjkrat poročali o stresu in zdravstvenih težavah kot brezposelni, ki sodelujejo v kontrolni skupini. V poskusu finske vlade, ki se je začel leta 2017 in se bo sklenil konec letošnjega leta, sodeluje 2000 Fincev, starih med 25 in 58, ki so bili naključno izbrani. Avtorji projekta upajo, da bodo s tem brezposelne spodbudili, da si poiščejo zaposlitev. Številni prejemniki socialne podpore namreč ne sprejmejo manjših del, ker bi bili po odbitju davkov bili na slabšem. Poleg tega naj bi UTD tudi zmanjšal birokracijo.
Deli s prijatelji