AMERIČANI ŽALUJEJO

Umrla je senatorka z najdaljšim stažem: delala je kar do 91. leta

V zadnjih mesecih je imela težave z zdravjem. Še pred smrtjo se je morala spopadati z vprašanji v zvezi s svojim mentalnim zdravjem.
Fotografija: V ameriškem senatu je pričela delati leta 1992. FOTO: Aaron P. Bernstein Reuters
Odpri galerijo
V ameriškem senatu je pričela delati leta 1992. FOTO: Aaron P. Bernstein Reuters

Po poročanju CNN-a je, ki se sklicuje na neimenovani vir, je v 91. letu starosti umrla ameriška senatorka Dianne Feinstein. Ta senatorka pri nas marsikomu ni poznana, a gre za pomembno političarko, ki je onkraj luže pustila močan pečat. Feinsteinova je v svoji karieri zastopala prebivalce Kalifornije.

Pokojna je v ameriškem senatu preživela kar tri desetletja, piše CNN in nadaljuje, da je bila v njem prvič izvoljena leta 1992. Omenja, da je njen pomembni dosežek v karieri uzakonitev zvezne prepovedi jurišnega orožja leta 1994.

V zadnjem času se je precej govorilo o njenem zdravstvenem stanju. Po poročanju CNN-a je bila februarja hospitalizirana zaradi pasavca. Tri mesece kasneje se je vrnila na svoje delovno mesto. Takrat so razkrili, da je imela med okrevanjem več zapletov, omenja se encefalitis in Ramsay Huntov sindrom.

Vprašanja o njenem zdravju

Feinsteinova je morala v zadnjih letih odgovarjati tudi na manj prijetna vprašanja. Med drugim je morala odgovarjati na vprašanja glede svoje sposobnosti vodenja in mentalne ostrine. »Pravo vprašanje je, ali sem še vedno učinkovita predstavnica 40 milijonov Kalifornijevcev in evidenca kaže, da sem,« jim je po poročanju CNN-a odgovorila. 

Feinsteinova sicer še ni bila upokojena. BBC je februarja poročal, da je kongres nameravala zapustiti ob koncu prihodnjega leta.

Joe Biden in Donald Trump, ki veljata za velika favorita na prihajajočih predsedniških volitvah, tudi nista več najmlajša politika. Prvi ima 80, drugi pa 77 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije