SLOVO

Umrla je nekdanja prva dama ZDA

Žena Jimmyja Carterja je dočakala 96 let in se je v petek možu pridružila v paliativni oskrbi.
Fotografija: Jimmy Carter in Rosalynn Carter leta 1978. FOTO: Handout Library Of Congress
Odpri galerijo
Jimmy Carter in Rosalynn Carter leta 1978. FOTO: Handout Library Of Congress

V nedeljo je umrla 96-letna nekdanja prva dama ZDA Rosalynn Carter, je sporočil center nekdanjega predsednika ZDA Jimmyja Carterja iz Atlante. Umrla je le dva dni po tistem, ko se je v petek pridružila 99-letnemu možu v paliativni oskrbi na njunem domu. Carterjev center je sporočil, da je umrla mirno v krogu družine.

»Rosalynn je bila moja enakopravna partnerka pri vsem, kar sem dosegel. Dajala mi je modre nasvete in me spodbujala, ko sem to potreboval. Dokler je bila na svetu, sem vedel, da imam nekoga, ki me ima rad in me podpira,« je sporočil nekdanji demokratski predsednik ZDA Jimmy Carter.

Največji dosežek poroka z Rosalynn

Rosalynn Carter so maja letos potrdili diagnozo demence, njen mož, ki je bil predsednik ZDA le en mandat, med letoma 1977 in 1981, pa je paliativno oskrbo na domu začel februarja. Leta 2015, ko so mu diagnosticirali možganskega raka, je dejal, da je bil njegov največji dosežek v življenju to, da se je poročil z Rosalynn, poroča CNN.

 Jimmy in Rosalynn Carter  leta 2017. FOTO: Carlos Barria Reuters
 Jimmy in Rosalynn Carter  leta 2017. FOTO: Carlos Barria Reuters

Potem ko je izgubil volitve proti Ronaldu Reaganu in se je poslovil od Bele hiše, je skupaj z ženo sprožil številne dobrodelne projekte in mirovna ter druga posredovanja. Ustanovila sta Carterjev center, nevladno organizacijo s sedežem v Atlanti, posvečeno prizadevanjem za mir, boju proti boleznim in dviganju upanja ljudem.

Predsednik ZDA Joe Biden je novinarjem povedal, da sta bila Jimmy in Rosalynn Carter res izjemna družina, nekdanji predsednik George Bush ml. pa je sporočil, da je bila Rosalynn Carter ženska, polna dostojanstva in moči, ki je med drugim pustila za seboj dediščino odvzemanja stigme duševnim boleznim.

Oglasil se je tudi Trump

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je na svojem družbenem mediju truth social sporočil, da skupaj z Melanio in vsemi Američani žalujeta zaradi smrti predane prve dame, velike humanitarke, zagovornice duševnega zdravja in ljubljene soproge predsedniku Carterju dolgih 77 let.

 Rosalynn Carter FOTO: Evelyn Hockstein Reuters
 Rosalynn Carter FOTO: Evelyn Hockstein Reuters

Skupaj z možem je Rosalynn Carter od predsednika ZDA Billa Clintona dobila predsedniško medaljo svobode, najvišje civilno odlikovanje v ZDA.

Rosalynn se je rodila materi šivilji in očetu avtomehaniku, ki je umrl, ko je bila stara komaj 13 let. Bodočega moža je srečala prek njegove sestre in svoje prijateljice Ruth. Poročila sta se, ko je bila stara 18 let, on pa 21.

Ko je bil mož predsednik, mu je pomagala pri pisanju govorov, sodelovala pri drugih zadevah v času predsedniške kampanje in celo pazila, da ne bo svojih šal ponavljal istim ljudem, poroča CNN.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije