Umrl svetovno znani pisatelj

Njegova drama je z 200 ponovitvami zaslovela po vsem svetu.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto

Umrl je eden najbolj poznanih švedskih pisateljev in dramatikov Per Olov Enquist, je danes sporočila njegova družina. Star je bil 85 let, umrl pa je v spanju po dolgi bolezni. 

Enquist se je rodil 23. septembra 1934 v vasi Hjoggbole na severu Švedske. Leta 2016 ga je zadela kap, zdravje pa se mu je poslabšalo. Svoja dela je sicer pogosto osnoval na zgodovinskih dogodkih in osebnostih.

Enquist je ustvaril več kot 40 del, ki so bila prevedena v več kot 30 jezikov, tudi slovenščino. Večkrat je za svoja dela prejel ugledna literarna odlikovanja, med drugim tudi prestižno Strindbergovo nagrado, piše založba Beletrina, ki je izdala več njegovih del. Njegova drama o Augustu Strindbergu Noč tribad je z 200 ponovitvami zaslovela po vsem svetu, tudi na Broadwayu. Leta 2011 je bil na obisku v Sloveniji kot gost literarnega festivala Fabula. Takrat je pojasnil, zakaj je med drugim začel pisateljevati. Odraščal je namreč v vasici, kjer so vaščani po njegovih besedah imeli dve izbiri: da postanejo globoko religiozni ali da začnejo pisati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije