SLOVO

Umrl sin Fidela Castra

Zaradi svoje podobnosti očetu so ga klicali Fidelito.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

HAVANA – Fidel Angel Castro Diaz Balart, 68-letni sin nekdanjega dolgoletnega kubanskega voditelja Fidela Castra, je naredil samomor, poročajo mediji na Kubi. Mrtvega so ga našli v četrtek zjutraj.


Mali Fidel


Prvorojeni sin nekdanjega kubanskega predsednika naj bi trpel zaradi depresije. Znan je bil kot Fidelito (mali Fidel), po svojem slavnem očetu, ki je umrl leta 2016, star 90 let.
Fidelito je bil jedrski fizik, šolal pa se je v Sovjetski zvezi. Med letoma 1980 in 1992 je vodil jedrski program na komunističnem otoku, ki pa so ga po padcu Sovjetske zveze prekinili.


Sorodniki hudi Castrovi kritiki


Njegova mati je bila Mirta Diaz Balart, hči vidnega politika iz časa pred revolucijo, s katero je Castro leta 1959 vrgel z oblasti diktatorja Fulgencia Batista. Castro in Diaz Balartova sta bila poročena med letoma 1948 in 1955.

Po revoluciji je družina njegove mame pobegnila s komunistične Kube na Florido, kjer je Fidelito preživel nekaj let, preden ga je oče pripeljal nazaj na Kubo. Sorodniki njegove mame so bili med najostrejšimi kritiki Castrovega režima, Fidelito pa je verjel v očetovo komunistično idejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije