INDIJA

Umrl prvi volivec v samostojni državi: vestni državljan je živel 105 let

Šjam Saran Negi je 1951. prvi oddal volilni listič. Volil še tri dni pred smrtjo.
Fotografija: Volilna pravica je tudi dolžnost, je opozarjal. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Volilna pravica je tudi dolžnost, je opozarjal. FOTO: Reuters

Volitve so dokaz, da živimo v demokratični družbi, je vseskozi poudarjal Šjam Saran Negi, prvi Indijec, ki je oddal izpolnjeno glasovnico, volil pa je tudi tri dni pred smrtjo. Kar 105 let star upokojeni učitelj je prvič volil leta 1951, takrat je bil star 34 let, od takrat pa ni izpustil nobenih volitev, ne na lokalni ne na državni ravni, je bil ponosen Negi, ki je postal tudi častni ambasador indijske volilne komisije.

Spodbujal mlade

Nedvomno je bil eden od simbolov indijske neodvisnosti in demokracije, kot se mu je poklonil tudi premier Narendra Modi, ki je svojcem izrazil globoko sožalje, Negi pa je bil po mnenju mnogih zaslužen tudi za večjo udeležbo na volitvah, saj je k oddaji glasov javno spodbujal predvsem mlade.

Nobenih volitev ni izpustil. FOTO: Twitter
Nobenih volitev ni izpustil. FOTO: Twitter

»Mladi se morajo udeleževati volitev in demokratičnega procesa. Volilna pravica ni le pravica, ampak tudi dolžnost,« je poudaril še ob zadnjih volitvah, ko so mu sodelavci iz komisije razvili rdečo preprogo; Negi je svoj glas sicer nazadnje oddal predčasno po pošti, prvič, odkar se udeležuje volitev, lističa ni oddal v skrinjico na svojem volišču. Kriva sta bila bolezen in slabo počutje, poročajo indijski mediji, tri dni pozneje pa so objavili žalostno novico, da se je najbolj zgledni državljan, ki je neomajno verjel v moč demokracije, poslovil.

Kot rečeno, je veljal za prvega volivca v samostojni Indiji; njegovo volišče v zvezni državi Himačal Pradeš se je leta 1951 odprlo pet mesecev pred preostalimi zaradi predvidenega močnega sneženja. Takrat je kot prvi demokratično izvoljeni predsednik vlade v samostojni državi po skoraj sto letih neposredne vladavine britanske krone postal Javaharal Nehru.

Oblasti so še zatrdile, da bo Šjam pokopan z vsemi častmi v domači vasi Kalpa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije