ŽALOSTNO

Umrl nekdanji sodelavec Baracka Obame

Objavljeno 19. marec 2019 07.42 | Posodobljeno 19. marec 2019 08.21 | Piše: STA, T. V.

Priznani strokovnjak je naredil samomor.

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. FOTO: Reuters
NEW YORK – Nekdanji predsednik sveta ekonomskih svetovalcev Bele hiše, 58-letni Alan Krueger, je konec tedna naredil samomor. To je v kratkem sporočilu zapisala njegova družina. Kaj je bil vzrok, ni znano.

image
Alan Krueger. FOTO: Reuters
Krueger, ki je iz ekonomije diplomiral na Harvardu, je bil pri predsedniku Billu Clintonu leto dni glavni ekonomist ministrstva za delo, pri Baracku Obami pa najprej pomočnik finančnega ministra, od leta 2011 pa glavni ekonomist Bele hiše oziroma uradno predsednik sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše. 

Pomoč malim in srednjim podjetjem

Na finančnem ministrstvu je v letih 2009 in 2010 zagovarjal stimulacijsko proračunsko porabo za hitrejši izhod iz krize, kar so kongresni republikanci blokirali iz političnih razlogov. Zagovarjal je pomoč malim podjetjem in razne programe, kot je bil tisti, ki je bil znan kot »gotovina za stare škatle«, ko je vlada nekaj časa od državljanov odkupovala stare avtomobile, da bi s ceste spravili onesnaževalce okolja.

Pomagal okrevati gospodarstvu

Obama je ob izrazu sožalja sporočil, da je Krueger pomagal gospodarskemu okrevanju ZDA po krizi. »Pomagal je vrniti ekonomijo na pot rasti, k trajnemu ustvarjanju novih delovnih mest, zmanjševanju primanjkljaja na odgovoren način in postavljanju temeljev za ponovno rast plač. Ekonomske politike ni videl kot abstraktno teorijo, ampak kot način za izboljšanje življenja ljudi. Verjel je, da lahko dejstva, razum in dokazi naredijo vlado bolj odzivno. Njegov zanos in radovednost sta bila nalezljiva,« je sporočil Obama.
Deli s prijatelji