VOJNA V UKRAJINI

Ukrajinci dosegli največji preboj na jugu države

Samo v hersonski regiji so po trditvah Zelenskega v zadnjih urah zavzeli osem krajev.
Fotografija: Zelenski je prepovedal pogajanja z Rusijo. FOTO: Valentyn Ogirenko, Reuters
Odpri galerijo
Zelenski je prepovedal pogajanja z Rusijo. FOTO: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinska vojska je v zadnjih dneh med napredovanjem na jugu in na vzhodu države osvobodila več krajev, ki so jih zasedali ruski okupatorji, je v torek zvečer v svojem nagovoru na družbenih omrežjih sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je dejal, da njihove sile hitro napredujejo in so vzpostavile nadzor nad več kraji v regijah Herson, Harkov, Lugansk in Donjeck. Po njegovih besedah so samo v hersonski regiji na jugu v zadnjih urah zavzeli osem krajev. »Naši vojaki se ne ustavljajo. Samo vprašanje časa je, preden bodo okupatorja izgnali z našega ozemlja.«

Ukrajinske sile naj bi prebile rusko obrambno linijo na jugu države in dosegle največji preboj na jugu države od začetka vojne, nadaljevale so tudi protiofenzivo na vzhodu. Že v soboto so ukrajinske sile zavzele strateško pomembno mesto Liman v regiji Donjeck.

Prepoved pogajanj z Rusi

Včeraj je Zelenski je na svoji spletni strani objavil odlok, ki Ukrajincem prepoveduje pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Odlok je pred tem sprejel ukrajinski svet za varnost in obrambo, z njim pa se je odzval na rusko priključitev štirih ukrajinskih regij na jugu in vzhodu države. Več o tem preberite tukaj.

Na drugi strani pa nič ne kaže na to, da bi Rusi odstopili od svojega načrta. Kot smo poročali, je Putin proti ukrajinskemu bojišču poslal jedrsko opremo. Kaj bi lahko to pomenilo, razlaga vojaški analitik v prispevku: To so posnetki Putinovega vlaka, ki prevaža jedrsko opremo proti ukrajinskemu bojišču (VIDEO)

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije