ŠTUDIJA

Ugledni znanstvenik razložil, zakaj še nismo našli nezemljanov, razkriva tudi, koliko časa bomo še čakali

Zemlja bi lahko bila preprosto v mehurčku, ki je po naključju brez radijskih valov, ki jih oddaja nezemeljsko življenje.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Rastan Getty Images/istockphoto FOTO: Rastan Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Rastan Getty Images/istockphoto FOTO: Rastan Getty Images/istockphoto

Ali smo v vesolju sami ali ne, je vprašanje, ki človeštvo muči že zelo dolgo. A kolikor je uradno znano, izvenzemeljska bitja še niso stopila v stik z nami, torej jih v prostranstvih vesolja nismo uspeli najti. Švicarski znanstvenik pa zdaj ponuja nov odgovor na vprašanje, zakaj nam še vedno ni uspelo najti nezemljanov.

Claudio Grimaldi, biofizik v Laboratoriju za statistično biofiziko v Švici, je prišel do razlage za radijsko tišino nezemeljskih civilizacij, njegovo razlago pa je navdihnila spužva, študija o tem pa je bila objavljena v znanstveni reviji The Astronomical Journal.

image_alt
Astrofizik prepričan: Nezemljane bomo odkrili v roku dvajsetih let

»Nezemljane smo iskali samo 60 let. Zemlja bi lahko bila preprosto v mehurčku, ki je po naključju brez radijskih valov, ki jih oddaja nezemeljsko življenje,« poudarja Grimaldi. Preprosto povedano, prostora za skeniranje je preveč in signali nezemljanov se najverjetneje ne bodo dovolj približali, da bi jih zaznali. Grimaldi temelji svojo razlago na statističnem modelu, ki je bil uporabljen za preučevanje poroznih materialov, kot so spužve, le da je bil model namesto por v materialu uporabljen za oceno porazdelitve nezemeljskih oddajnikov signalov, ki so lahko ali pa tudi ne v prostranosti vesolja.

image_alt
Lani videli kar 259 NLP-jev

Omenjeni znanstveni model se začne s predpostavko, da obstaja vsaj en elektromagnetni signal tehnološkega izvora v Rimski cesti in da je Zemlja v mirujočem mehurčku (ali ekvivalentu pore v gobi) vsaj šest desetletij, če ne več. Če je temu tako, potem je statistično manj kot ena do pet elektromagnetnih emisij na stoletje kjer koli v naši galaksiji. Povedano drugače, nezemeljske elektromagnetne emisije so približno tako pogoste kot supernove v Rimski cesti. Torej sploh niso pogoste.

Od 60 do 2000 let

Po najbolj optimističnem scenariju, Grimaldi pravi, da bi lahko minilo vsaj 60 let, preden bomo naleteli na zunajzemeljski prenos. V najmanj optimističnem scenariju lahko nanj čakamo več kot 2000 let. Ne glede na to, o katerem od obeh scenarijev govorimo, pa mora biti radijski teleskop usmerjen v pravo smer. Grimaldi tako predlaga, da je najboljši način za iskanje nezemeljskih signalov iskanje v podatkih, zbranih s teleskopi, osredotočenimi na druge misije, namesto uporabe teleskopov posebej za iskanje zunajzemeljskih komunikacij.

Preberite še:

image_alt
Izpoved pilota, ki trdi, da je videl NLP: Bil je nad nami, Tito je ukazal, da ga zrušimo

image_alt
Astrofizik prepričan: Nezemljane bomo odkrili v roku dvajsetih let

image_alt
Marjan Ogorevc: Nezemljani živijo med nami

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije