PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE

Udarila po mizi in Putinu sporočila to

Predsednica Evropske komisije ruskemu predsedniku očita, da energijo uporablja kot orožje.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Sputnik Via Reuters

»Ruski predsednik Vladimir Putin energijo uporablja kot orožje,« je na twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da mu ne bo uspelo. Dodala je, da komisija pripravlja ukrepe, ki bodo pomagali ranljivim gospodinjstvom in podjetjem pri spopadanju z visokimi cenami energije. Predlogi bodo vključevali zmanjšanje porabe elektrike in cenovno kapico na ruski plin, ki priteče po plinovodih.

Preberite še: 

image_alt
Dobave ruskega plina po plinovodu Severni tok 1 v soboto še ne bo

»Putin z zmanjševanjem dobav in manipuliranjem z našimi energetskimi trgi energijo uporablja kot orožje. Ne bo mu uspelo. Evropa bo prevladala.«

Poleg tega bo predlagala, da se z dohodki iz energetskega sektorja pomaga ranljivim potrošnikom in podjetjem ter da se podpre proizvajalce elektrike, ki se soočajo s težavami pri zagotavljanju likvidnosti zaradi hitrega spreminjanja cen.

Ursula von der Leyen na Bledu. FOTO: Uroš Esih, Delo
Ursula von der Leyen na Bledu. FOTO: Uroš Esih, Delo

Z današnjim tvitom se je sicer posredno odzvala tudi nadaljnje zaprtje plinovoda Severni tok 1, ki ga je ruski energetski velikan Gazprom zaprl 31. avgusta. Gazprom je sprva napovedal, da bo zapora trajala tri dni, v tem času naj bi na plinovodu izvedli rutinska vzdrževalna dela, nato pa je 2. septembra sporočil, da so med deli odkrili okvaro v turbini, zato bo dobava plina ostala ustavljena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije