Turčija zagrozila, da bo skoraj milijon beguncev spustila v Evropo

Na smrt svojih vojakov je Turčija napovedala oster odziv.
Fotografija: V Idlibu, kjer zadnje dni poteka ofenziva vladnih sil na upornike, je skoraj milijon notranje razseljenih ljudi, ki so se znašli v navzkrižju ognja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Idlibu, kjer zadnje dni poteka ofenziva vladnih sil na upornike, je skoraj milijon notranje razseljenih ljudi, ki so se znašli v navzkrižju ognja. FOTO: Reuters

V sirski provinci Idlib na severozahodu države je bilo v četrtkovem zračnem napadu, ki ga pripisujejo silam režima Bašarja al Asada, ubitih najmanj 33 turških vojakov, več jih je bilo ranjenih. Turčija je v noči na danes odgovorila s povračilnimi napadi na položaje sirskega režima. Turčija je na mejo s Sirijo poslala na tisoče vojakov. Združeni narodi in Nato so zahtevali takojšno umiritev razmer.

Do nevarne zaostritve razmer na severozahodu Sirije prihaja po večtedenskih napetostih med Ankaro, ki podpira uporniške skupine, in Moskvo, ki je na strani režima. Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je po napadu nemudoma sklical izredni varnostni vrh, na katerem so v četrtek zvečer sklenili, da bo Turčija na enak način odgovorila na napade sirskega režima. V zadnjem mesecu je v Siriji, vključno z zadnjim napadom, skupno padlo 53 pripadnikov turških varnostnih sil. Vladne sile so v zadnjih nekaj dneh ob podpori ruske vojske zavzele približno 60 odstotkov ozemlja na jugu Idliba, ki je zadnje oporišče upornikov.

Tiskovni predstavnik vladajoče stranke AKP Omer Celik je v odzivu na sirske napade na turške položaje zahteval odločno podporo Nata Turčiji ter hkrati zagrozil, da bo Turčija odprla meje z Evropo za sirske begunce v državi.

V zadnjem mesecu dni je zaradi zaostrovanja razmer pobegnilo skoraj milijon Sircev, kar je največji eksodus od začetka vojne v Siriji. Turčija se je odločila, da ne bo več ustavljala beguncev iz Sirije, ki poskušajo po kopnem in morju priti v Evropi. Turška policija, obalna straža in mejni policisti so dobili ukaz, naj ne poskušajo ustaviti beguncev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije