NE LE NABIRALKE

Tudi ženske so bile lovke

Dvom o prepričanju, da so bile ženske le nabiralke. Lovka iz Peruja je umrla v starosti od 17 do 19 let.
Fotografija: V Peruju so morda enakopravnost med spoloma poznali že v prazgodovini. FOTO: Lortie/Getty Images
Odpri galerijo
V Peruju so morda enakopravnost med spoloma poznali že v prazgodovini. FOTO: Lortie/Getty Images

Moški so dolgo veljali za lovce, ženske pa za nabiralke, a odkritje okostja ženske, staro okoli 9000 let, je to prepričanje močno zamajalo. Ob ostankih je bilo namreč pokopano orodje za lovljenje velike divjadi, enakopravnost med spoloma je človek v perujskih Andih tako morda poznal že davno.

Ženska, katere posmrtne ostanke so našli, je lovila vikunje in jelene, pojasnjujejo arheologi z univerze v Kaliforniji. Poudarili so, da bodo raziskovali še naprej, ter opozorili, da domneve temeljijo na odkritjih v majhnem grobišču in še niso povsem zanesljive. Številni arheologi ocenjujejo, da gre bolj za izjemo kakor pravilo, ne nazadnje so tudi na drugih grobiščih že kdaj našli ženske posmrtne ostanke ob orodju, ki naj bi ga uporabljali moški, a take najdbe ne omogočajo posploševanja.


Toda David Randy Haas, ki je raziskal perujsko grobišče in popisal ugotovitve, opozarja, da se ne smemo oklepati zakoreninjenih prepričanj. Včasih si moramo priznati, da smo živeli v zmoti, in sprejmemo še drug pogled.

Grob mlade ženske so odkrili na najdišču Wilamaya Patjxa na jugu Peruja, poleg posmrtnih ostankov pa so odkrili več kot 20.000 predmetov. Ženska naj bi bila stara od 17 do 19 let. Haas je s svojo ekipo skupno identificiral 27 oseb, katerih okostja so našli na območju obeh Amerik, 11 žensk in 16 moških, čeprav je z gotovostjo edina potrjena ženska le lovka iz Wilamaya Patjxe. Kljub temu je obveljalo prepričanje, da je bilo med lovci skupno od 30 do 50 odstotkov žensk.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije