USTAVNA OBTOŽBA

Trumpa naj bi senat oprostil

In potem bo še zmagal na volitvah, menijo predsednikovi podporniki. Tudi Johnson leta 1868 in Clinton 1998. sta se izvlekla.
Fotografija:
Odpri galerijo

Predstavniški dom ameriškega kongresa je najprej z 230 glasovi proti 197 potrdil prvo točko ustavne obtožbe predsednika ZDA Donalda Trumpa glede zlorabe oblasti, takoj nato pa še drugo točko, ki zadeva oviranje kongresa z 229 glasovi proti 198.

Donald Trump, ki je bil med glasovanjem med svojimi podporniki v Michiganu, je postal šele tretji predsednik ZDA v zgodovini z ustavno obtožbo, ki so jo demokrati potrdili zaradi izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga pri naslednjih volitvah z uvedbo preiskave demokratskega kandidata Josepha Bidna in zaradi oviranja kongresne preiskave tega dejanja, poroča STA.


Ustanovno obtožbo so potrdili po celodnevni razpravi, med katero so republikanci pogumno napovedali, da se bo Trump v zgodovino zapisal kot prvi ustavno obtoženi predsednik, ki je potem zmagal na volitvah; ocenjujejo še, da so si demokrati s svojimi glasovi zadali strel v koleno in si tako zapečatili usodo. Kakor koli že, Trumpova usoda bo znana januarja, ko bo o njegovi poti odločal senat: senatorji bodo v vlogi porote, izbrani člani predstavniškega doma pa bodo tožilci; Trump se bo lahko opiral na svoje zagovornike, proces pa bo vodil predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts.

Še spomnimo, postopek razrešitve so v zgodovini ZDA uvedli dvakrat, in sicer leta 1868 proti Andrewu Johnsonu in leta 1998 proti Billu Clintonu. Oba so v senatu oprostili, kar bo po napovedih republikancev zanesljivo doletelo tudi zdajšnjega obtoženega predsednika, Richard Nixon pa je 1974. odstopil že med preiskavo pred impičmentom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije