ISIS

Trump v Evropo pošilja islamiste

Če stara celina ne sprejme 800-terice in jim sodi, jih bo izpustil. Predsednik ZDA napoveduje skorajšnji padec Islamske države.
Fotografija: Amerika ne želi gledati, kako ti skrajneži pronicajo v Evropo, pravi Trump. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Amerika ne želi gledati, kako ti skrajneži pronicajo v Evropo, pravi Trump. FOTO: Reuters

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump od Evrope zahteva, naj k sebi vzame nekaj več kot 800 članov Islamske države ter jim tudi sodi, sicer jih bo izpustil.

»Združene države prosijo Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in druge evropske zaveznike, naj vzamejo prek 800 borcev za Islamsko državo, ki smo jih zajeli v Siriji, in jim začnejo soditi. Kalifat bo zdaj zdaj padel. Alternativa ni prijetna. Če Evropa ne bo pripravljena sodelovati, bom primoran skrajneže izpustiti. Amerika ne želi gledati, kako ti skrajneži pronicajo v Evropo, pričakovati je namreč, da bodo odšli prav tja, a več kot delamo, ne moremo narediti, več kot zapravimo, ne moremo zapraviti,« je za družabnem omrežju zapisal Trump, podprlo ga je precej visokih državnikov.

»To, da Velika Britanija, denimo, noče vzeti k sebi svojih državljanov, ki so prebegnili v Sirijo in se tam pridružili skrajnežem, je skrajno neodgovorno in nepošteno. Upajo, da nekako ne bodo našli nazaj domov, a s tem skrb zanje le prelagajo na pleča drugih, tudi na nas,« je dejal eden od njih.

Ameriška vojska sicer napoveduje, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Islamska država padla. »Ko kalifat pade, se bomo povsem umaknili. Čas je, da preostali naredijo, česar so sposobni,« še dodaja Trump.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije