VRH V HANOJU

Trump pojasnil, kaj se je zgodilo s Kimom

Voditelja ZDA in Severne Koreje nista dosegla dogovora.
Fotografija: Kim Džong Un in Donald Trump med pogovorom na vrhu v Hanoju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kim Džong Un in Donald Trump med pogovorom na vrhu v Hanoju. FOTO: Reuters

HANOJ – Predsednik ZDA Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un na vrhu v Hanoju nista dosegla dogovora, je sporočila Bela hiša. Vrh se je končal dve uri prej, kot je bilo predvideno.

Sprva je bilo predvideno, da bosta Trump in Kim ob 14. uri podpisala skupno izjavo, a je imel novinarsko konferenco le Trump. Na njej je pojasnil, da so ZDA pogovore zapustile, ker je severnokorejska stran želela, da Washington povsem umakne sankcije proti Pjongjangu, na kar pa Trump, kot je rekel, ZDA niso mogle pristati. Odpovedano je bilo tudi delovno kosilo Trumpa in Kima.

Kljub temu je Trump dejal, da je s Kimom zelo dober prijatelj in da je Kim zelo zanimiv človek.

Bela hiša je po pogovorih sporočila, da sta voditelja na vrhu imela »zelo dobra in konstruktivna srečanja«. Nista pa dosegla dogovora o denuklearizaciji Korejskega polotoka. Bela hiša je še napovedala, da bosta pogovore nadaljevali »ekipi« ZDA in Severne Koreje.

Kim je sicer v izjavi za medije sredi pogovorov ponovil zavezanost jedrski razorožitvi. Trump pa je opozoril, da rešitev severnokorejskega vprašanja ne bo prišla tako hitro. »To ne pomeni, da jo bomo dosegli v enem dnevu, na enem srečanju,« je dejal.

Voditelja sta vrh v Hanoju, njun drugi, začela v sredo. Trump je po prvem dnevu pogovorov tvitnil, da je imel sijajen sestanek in večerjo v Hanoju in da je bil dialog dober ter da se veseli nadaljevanja pogovorov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije