PLEMENITA SORODNIKA

Tragikomedija se je skrivala 400 let

Izvod Plemenitih sorodnikov najstarejše Shakespearjevo delo v Španiji. Svoje zadnje spisal v soavtorstvu.
Fotografija: Še vedno je v originalni usnjeni vezavi. FOTOGRAFIJI: Twitter
Odpri galerijo
Še vedno je v originalni usnjeni vezavi. FOTOGRAFIJI: Twitter

Velikan angleške literature William Shakespeare je svoje zadnje delo ustvaril v soavtorstvu, Plemenita sorodnika (The Two Noble Kinsmen), tragikomedija, ki je nastala v letih 1613 in 1614, pa se je skrivala tudi v knjižnici škotske kraljeve šole v španski Salamanci.
 

Angleška beseda zelo redka


Delo je bilo natisnjeno leta 1634, kažejo zapisi, tako je knjiga po vsej verjetnosti najstarejša Shakespearjeva v Španiji, poroča britanski BBC. Britanec je delo spisal skupaj z Johnom Fletcherjem, ki je bil član Shakespearjeve gledališke skupine King's Men, tragikomedija pa se je skrivala v zbirki več angleških dram, natisnjenih med letoma 1630 in 1635.
Zgodba pripoveduje o prijateljstvu, rivalstvu in ljubezni.
Zgodba pripoveduje o prijateljstvu, rivalstvu in ljubezni.

V knjižnici v Salamanci jo je odkril akademik John Stone z Univerze v Barceloni, a povsem po naključju, medtem ko je raziskoval življenje in delo škotskega ekonomista Adama Smitha, še piše BBC. Shakespeare je umrl leta 1616, star 52 let, tragikomedija Plemenita sorodnika, ki se je v knjižnici skrivala v predelku filozofije, pa velja za njegovo zadnje delo, pravi literarna zgodovina.

Zbirko angleških dram iz leta 1634 je v škotsko kraljevo šolo, kjer sta se v 17. stoletju intenzivno prepletali španska in angleška književna kultura (angleška pisana beseda je bila na Iberskem polotoku zaradi stroge cenzure zelo redka), najverjetneje prinesel popotnik, morda povsem ljubiteljsko ali pa po naročilu rektorja ugledne izobraževalne ustanove. Kakor koli že, delo je ohranila škotska kraljeva šola, še danes je ohranjena originalna usnjena vezava.


Plemenita sorodnika je tragikomedija, ki v ospredje postavlja rivalstvo in ljubezen, rdeča nit sta prijatelja, ki se zaljubita v isto žensko. Temelji na viteški zgodbi največjega angleškega srednjeveškega pesnika Geoffreyja Chaucerja, ki je živel skoraj tristo let prej in velja za utemeljitelja angleške literature. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije