AVTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Toyota zaradi davkov razmišlja o selitvi predstavništva iz Slovenije?

»Davki so največji strošek podjetja. Naš sedež je v Sloveniji in je zelo drago, zato razmišljamo o spremembi lokacije.«
Fotografija: FOTO: Toyota
Odpri galerijo
FOTO: Toyota

Podjetje ​Toyota Adria, ki pokriva trge nekdanje Jugoslavije, zaradi visoke davčne obremenitve v državi razmišlja o selitvi sedeža iz Slovenije, je povedal izvršni direktor Kensuke Tsuchiya. »Davki so največji strošek podjetja. Naš sedež je v Sloveniji in je zelo drago, zato razmišljamo o spremembi lokacije,« je Tsuchiya povedal v videoposnetku, ki je bil v četrtek objavljen na spletnem mestu Flickr črnogorske vlade. To pod vprašaj postavlja usodo 50 delovnih mest v Ljubljani.

Davčne reforme, ki jih spodbuja črnogorska vlada, bodo v to državo zagotovo prinesle nove vlagatelje, je še dejal Tsuchiya ob robu srečanja s črnogorskim finančnim ministrom Milojkom Spajićem. »Pogovarjamo se s Toyoto, z enim največjih podjetij na svetu, ki je zainteresirano za širitev poslovanja v Črni gori,« pa je dejal omenjeni minister. Podjetje, ki ima sedež v Ljubljani, je zadolženo za prodajo avtomobilov japonske znamke v regiji nekdanje Jugoslavije (poleg Slovenije še za Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Črno goro).

Dodajmo, da je septembra Spajić dejal, da namerava Črna gora uvesti progresivni davek od dohodkov pravnih oseb kot del širše davčne reforme, katere cilj je podpreti gospodarsko rast in zmanjšati delež sive ekonomije. Trenutno sta davek od dohodkov pravnih oseb in dohodnina v Črni gori določeni pri devetih odstotkih. Iz izjav sicer lahko sklepamo, da gre za pogovore in da odločitev še ni bila sprejeta.

.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije