GAZA

Totalen napad, Netanjahu Hamasu: Plačali boste visoko ceno

Izrael na območje Gaze ni vstopil, je pa v pripravljenosti.
Fotografija: Z območja Gaze na Izrael letijo rakete. FOTO: Amir Cohen, Reuters
Odpri galerijo
Z območja Gaze na Izrael letijo rakete. FOTO: Amir Cohen, Reuters

Razmere na Bližnjem vzhodu so vse bolj napete. Izraelska vojska je okrepila napade na Gazo, medtem ko palestinska gibanja nadaljujejo izstreljevanje raket na območje Izraela. Od začetka spopadov v ponedeljek je umrlo že 113 ljudi v Gazi, od tega 31 otrok, in sedem v Izraelu.

V zgodnjih jutranjih napadih na Gazo so sodelovale letalske in kopenske sile izraelske vojske, ki pa niso vstopile na območje Gaze. Dopisnik britanskega BBC v Gazi je poročal o močnem obstreljevanju, med drugim z letali in helikopterji. Izraelska vojska je sporočila, da je bil cilj okoli 40-minutne ofenzive uničenje sistema predorov, ki ga uporablja Hamas.

Palestinska gibanja so po navedbah izraelske vojske od ponedeljka iz Gaze izstrelila okoli 1800 raket, od tega jih okoli 430 ni doseglo območje Izraela, je sporočil tiskovni predstavnik vojske Jonatan Konrikus. Izraelska protiraketna obramba v povprečju prestreže okoli 90 odstotkov preostalih raket. Iz Gaze letijo rakete predvsem proti izraelskim mestom Aškelon, Ašdod, Beršeba in Javne.

V Gazi je od ponedeljak umrlo že več kot 100 ljudi. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters
V Gazi je od ponedeljak umrlo že več kot 100 ljudi. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters


Izraelska vojska je medtem vpoklicala več tisoč rezervistov ter namestila enote in tanke v bližini meje z Gazo. Vojska je potrdila, da je kopenska ofenziva ena od možnosti, vendar še niso sprejeli končne odločitve.

Premier Benjamin Netanjahu je zjutraj zagotovil, da bo vojaška operacija proti palestinskim skrajnežem v Gazi trajala tako dolgo, kot je to nujno. »Gibanje Hamas bo plačalo visoko ceno. Nismo še rekli zadnje besede in operacija se bo nadaljevala, da se vzpostavi varna in mirna država Izrael.« Tiskovni predstavnik Hamasa pa je sporočil, da je gibanje pripravljeno naučiti izraelsko vojsko hudo lekcijo, če bo ta še naprej izvajala napade.


Spopadi med Izraelci in Arabci


Gre za enega najhujših konfliktov med Izraelom in Gazo od leta 2014. Izbruhnil je po tednih napetosti med Izraelci in Palestinci v vzhodnem Jeruzalemu, kjer so v ponedeljek na Tempeljskem griču vnovič izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami. To pa je vodilo v hitro zaostritev in obstreljevanje med obema stranema.

O nemirih poročajo tudi z območja Izraela. V več mestih prihaja do nasilja med Izraelci in Arabci, zaradi česar je obrambni minister Beni Ganc ukazal okrepitev varnostnih sil, da bi s tem zatrli notranje nemire. Aretirali so že več kot 400 ljudi.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas