KORONAVIRUS

To vas čaka, če se okužite na Hrvaškem

Lastnik apartmaja vas ne sme vreči na cesto, če čakate na izvid testa.
Fotografija: Trogir. FOTO: Daliu, Shutterstock
Odpri galerijo
Trogir. FOTO: Daliu, Shutterstock

Na Hrvaškem kljub novemu koronavirusu dopustuje več kot 400 tisoč turistov, med njimi je približno tretjina Slovencev, prevladujejo pa nemški turisti. Direktor zdravstvenega doma Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa je opisal, kakšen bo postopek, če se bo turist na Hrvaškem okužil z novim koronavirusom.
 
»Če bo imel turist s srednjedalmatinskega otoka ali iz katerega koli drugega kraja naše županije povišano temperaturo ali drug simptom, ki bi lahko nakazoval na covid 19, ga bodo odpeljali v ambulanto na Mertojaku v Splitu. Po testiranju in če se izkaže, da je pozitiven, bo napoten nazaj v apartma, v katerem bo preživel 14 dni v samoizolaciji,« je pojasnil za Slobodno Dalmacijo.

Lastnik mora nositi hrano

Tu bi lahko nastale težave, če ima lastnik apartmaja napovedane druge goste, ki naj bi prišli dopustovat k njemu, a ima kapacitete zasedene z okuženim gostom, ki je sicer nehote moral podaljšati svoj dopust zaradi samoizolacije. Lastnik namreč gosta, ki je v samoizolaciji, ne sme odsloviti. Še več, mora skrbeti zanj in za njegovo družino, če je ta z njim na dopustu, dokler ne pridejo izvidi testa, kar pa lahko traja tudi do tri dni. Celotna družina mora biti v samoizolaciji, lastnik apartmaja pa jim mora vsak dan nositi hrano in higienske potrebščine, ki jih pusti pred vrati apartmaja, v katerega zaradi nevarnosti prenosa okužbe ne sme vstopiti, je pojasnil Rađa.
 
Preberite tudi:

Strokovna skupina predlagala, da se Hrvaška uvrsti na rdeči seznam


 
Če je test pozitiven, se okuženega turisti nastani v bolnišnico ali pa izolira v namestitvi, ki jo za take primere vnaprej predvidi lokalna skupnost. Tudi lastnik apartmaja oziroma namestitve, kjer je dopustoval okuženi, mora v samoizolacijo, če je bil v tesnem stiku s stranko.
 
Seveda če je gost na Hrvaško pripotoval z osebnim avtomobilom, obstaja možnost, da državo zapusti, ko se izkaže, da je pozitiven, vendar v sodelovanju z epidemiološkima službama obeh držav.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije