ZDA

Trump bo plačal za spolni napad: kolumnistko posilil v garderobi

To je prvič, da je bil kak ameriški predsednik obsojen zaradi spolnega napada.
Fotografija: E. Jean Carroll Donalda Trumpa obtožuje posilstva. FOTO: David Dee Delgado/Reuters
Odpri galerijo
E. Jean Carroll Donalda Trumpa obtožuje posilstva. FOTO: David Dee Delgado/Reuters

Porota je nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa obsodila spolne zlorabe kolumnistke E. Jean Carroll pred 27 leti. To je prvič, da je bil kak ameriški predsednik obsojen zaradi spolnega napada. Nekdanji predsednik ZDA mora novinarki plačati pet milijonov dolarjev odškodnine.

Odvetnik označil obtožbe za absurdne 

Porota je odločitev sprejela hitro, saj so odvetniki obeh strani šele v ponedeljek opravili sklepna nagovora. Ker gre za civilno tožbo, mu zaporna kazen ne grozi.

Trump bi moral odgovarjati za spolni napad na kolumnistko leta 1996, saj tudi nekdanji predsednik ni nad zakonom, je v ponedeljek v zaključnih besedah poroti dejala odvetnica kolumnistke Roberta Kaplan. E. Jean Carroll trdi, da jo je Trump zgodaj spomladi leta 1996 posilil v garderobi trgovine Bergdorf Goodman na Manhattnu, ki stoji nasproti Trumpove stolpnice.

Trump vztrajal, da si je Carrollova trditve izmislila

Trumpov odvetnik Joe Tacopina je obtožbe napadel kot absurdne in menil, da zmanjšujejo pomen resničnih posilstev. Trumpa na sodni proces ni bilo, a kot je dejal Tacopina, za to niti ni bilo razloga, saj da ne more govoriti ali se braniti zaradi nečesa, kar se ni zgodilo. Izrazil je prepričanje, da porotniki ne bodo verjeli, da je Trump napadel žensko v polni trgovini, ta pa se niti ne more natančno spomniti, kdaj se je napad zgodil. »Kaj bi lahko vprašal Donalda Trumpa? Kje ste bili na neznan datum pred 27 ali 28 leti?« je dejal.

FOTO: Jane Rosenberg Reuters
FOTO: Jane Rosenberg Reuters

Kaplanova je menila, da gre za primer, v katerem morajo porotniki pretehtati, kaj je povedalo 11 prič, vključno s Carrollovo, o tem, kar so slišali od Trumpa v videu. Omenila je še pričevanja dveh žensk, ki pravita, da sta doživeli Trumpov spolni napad. 81-letna Jessica Leeds je povedala, da jo je leta 1979 na letalu zagrabil za prsi in ji z roko segel pod krilo. Novinarka Natasha Stoynoff pa je povedala, da jo je leta 2005 nasilno poljubil na Floridi, ko je za revijo People pripravljala zgodbo o njegovi poroki z Melanio.

Trump je v javnih izjavah in pričanju vztrajal, da si je Carrollova trditve izmislila, da bi povečala prodajo spominov iz leta 2019. 79-letnico je označil za duševno bolno in sramotno osebo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije