TEORIJE

To je profesor, ki je domnevno ustvaril novi koronavirus

Objavljeno 06. april 2020 20.25 | Posodobljeno 30. april 2020 19.29 | Piše: M. U.

O tem so prepričani teoretiki zarote.

Novi morilski virus je iz iste družine kot prehlad in sars.
Zdravstveno krizo, povezano s koronavirusom, seveda spremljajo vsemogoče teorije zarote. Uradno se je pojavil na Kitajskem, neuradno pa je delo človeka. Zanj naj bi bil odgovoren ugledni ameriški profesor s Harvarda Charles Lieber, ki naj bi ga prodal na Kitajsko. Profesorja so aretirali januarja in mu očitali sporne finančne posle, ki naj bi bili povezani z raziskovalnim inštitutom v Vuhanu, profesor pa naj bi tudi sodeloval v programu, s katerim Kitajska pridobiva znanje mednarodne znanstvene elite.
 

Sodelovanja s Kitajci in tihotapljenje bioloških snovi


Zato so teoretiki zarot mnenja, da to dokazuje vpletenost uglednega profesorja, pa še eden od ameriških senatorjev je v izjavi za ameriški FOX News namignil, da so virus naredili v enem od laboratorijev v Vuhanu. Vse skupaj pa naj bi podkrepile še aretacije ameriških oblasti, ki so poleg profesorja aretirale še dva kitajska študenta. Eden od njiju naj bi tako na Kitajsko skušal pretihotapiti nekatere biološke snovi.

Vse skupaj so nato preverili pri portalu snopes.com, in ugotovili, da aretacija uglednega profesorja s Harvarda ni povezana z izbruhom pandemije koronavirusa, prav tako ne aretacije kitajskih državljanov. Aretacija profesorja naj bi bila tako v povezavi z domnevno krajo intelektualne lastnine.
 
Deli s prijatelji