NEVAREN?

Tito mu je simpatičen, zato so ga nagnali iz države 

Objavljeno 14. oktober 2019 18.08 | Posodobljeno 14. oktober 2019 20.35 | Piše: T. V.

Na Reki si je ustvaril družinsko življenje.

Moški pravi, da so mu Tito ter drugi komunistični voditelji in skupine simpatični, da pa ne podpira njihovih metod delovanja. FOTO: Reuters
REKA – Državljan BiH, ki že več let živi na Reki in je bil poročen s Hrvatico, ki je imela status borke v osamosvojitveni vojni, tudi sam pa je bil pripadnik hrvaškega sveta obrambe, danes pa je v zunajzakonski skupnosti prav tako s Hrvatico, mora zapustiti Hrvaško, ker so mu zavrnili podaljšanje začasnega prebivališča pri naših južnih sosedih. Razlog: mnenje Varnostnoobveščevalne agencije (SOA), da ogroža državno varnost.

»Da, Tito, Mao, Che, Castro so mi simpatični in to sem napisal na facebooku. Zaradi tega ne smem več živeti na Hrvaškem,« je povedal za index.hr moški. »Kadar koli sem na facebooku pisal o Titu, Cheju, Baader-Meinhofu ali Rdečih brigadah, sem jasno dal vedeti, da podpiram njihove ideje o socialni pravičnosti, ne pa tudi metod, ki so jih uporabljali. Sem pacifist.«

Trdi, da je pacifist

Vendar pa njegova izjava, da je pacifist, ni prepričala ministrstva za notranje zadeve. SOA je navedla, da s svojimi javnimi izjavami »odobrava nasilje in zunajinstitucionalne oblike upora ter spremembe družbenopolitične ureditve v Republiki Hrvaški in poveličuje zgodovinske osebnosti, ki so bile v pravnomočnih sodnih postopkih obsojene na dolgotrajne zaporne kazni zaradi kaznivih dejanj mednarodnega terorizma s skrajno levimi ideološkimi stališči«.

Moški mora Hrvaško zapustiti v mesecu dni. SOA konkretnega primera ni želela komentirati, so pa izpostavili 53. člen Zakona o tujcih, ki določa, da se tujemu državljanu začasno bivanje na Hrvaškem lahko podaljša, če ne pomeni ob drugih izpolnjenih pogojih nevarnosti za javni red, nacionalno varnost ali javno zdravje.
Deli s prijatelji