RAZBITINE

Titanika kmalu ne bo več

Po 15 letih so se raziskovalci znova spustili do razbitin nekoč mogočne ladje. Bakterije, sol in močni morski tokovi jo hitro uničujejo.
Fotografija: Kapitanove banje, ki je na posnetku izpred 15 let še dobro ohranjena, ni več. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Kapitanove banje, ki je na posnetku izpred 15 let še dobro ohranjena, ni več. FOTO: Wikipedia

Raziskovalci so se po 15 letih spet potopili do legendarnega Titanika in onemeli. Razbitine so našli v zelo slabem stanju, in vse kaže, da bo ladja kmalu povsem izginila. V začetku tega meseca se je do križarke, ki leži 3800 metrov pod gladino severnega Atlantika, petkrat spustila ekipa strokovnjakov, da bi ostanke proučili in po dolgem času znova fotografirali. Razlika med današnjim dnem in pred 15 leti pa je več kot očitna, je dejal Parks Stephenson, zgodovinar, ki že leta proučuje Titanik.

Razbitina počasi izginja.
Razbitina počasi izginja.
»Nekdaj mogočno plovilo uničujejo bakterije, ki razkrajajo kovino, pa tudi sol in močni tokovi, ki so prisotni tako globoko pod gladino. Kapitanova banja, ki je eden najbolj priljubljenih predmetov med navdušenci nad Titanikom, je popolnoma izginila, podira se celotna paluba na tisti strani,« je dejal Stephenson. »Razbitina bo še naprej razpadala, to je povsem naravni proces,« je dodala ​Lori Johnson, še ena od raziskovalk pri tokratni odpravi, ki pa si ni upala napovedati, kdaj od nekdaj tako mogočne ladje ne bo ostalo nič.


Titanik na oceanskem dnu leži že od leta 1912, ko je, kljub temu da je veljal za nepotopljivega, potonil po trku v ledeno goro na poti iz Southamptona v New York. Na palubi je bilo v času nesreče 2224 potnikov in članov posadke, več kot 1500 jih je izgubilo življenje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije