Tisoči še ujeti na morju

Več kot 30 križark naj bi še plulo po morjih in iskalo pristanišče, kjer bi se lahko izkrcali.
Fotografija: Med potniki na krovu je veliko zaskrbljenosti in tesnobe. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Med potniki na krovu je veliko zaskrbljenosti in tesnobe. FOTO: Reuters

V času, ko je koronavirus zarezal v naša življenja, se je kar nekako nehalo govoriti o križarkah, kjer so bili zahodnjaki najprej ujeti v karantenah. A na morju je še vedno tisoče ljudi na več kot 30 ladjah, ki poskušajo dobiti dovoljenje katerega od pristanišč za izkrcanje potnikov.

Tako so denimo poročali o tem, da so ladjo The Norwegian Jewel (Norveški biser) zavrnili že v več pristaniščih, po zadnjih podatkih pa naj b bila na poti na Havaje, čeprav ni jasno, ali jim bodo oblasti dovolile izkrcanje. Na njej sta ujeta tudi mladoporočenca iz Avstralije, ki sta se vkrcala 28. februarja in sta se bala širjenja koronavirusa, a 23-dnevnega potovanja nista mogla odpovedati. Na ladji ni okuženih s koronavirusom.
Težko bi rekli, da gre le za neodgovorne posameznike, ki si niso pustili vzeti težko pričakovanega dopusta.

Nekatere križarke, denimo, so svoje potovanje začele že pred tem, denimo januarja, ko je bil na zahodu govor le o nekem kitajskem virusu, ko še ni bilo jasno, da bo tako močno vplival na naša življenja. Potniki si krajšajo čas vsak po svojih zmožnostih, je pa med njimi seveda veliko zaskrbljenosti in tesnobe. Ker bi na ladjah lahko ostali ujeti še dlje, jih po pripovedovanju pričevalcev skrbi, da bi jim zmanjkalo zdravil, pa tudi za zdravje prijateljev in svojcev doma.
 

Iščejo 2700 potnikov


V Avstraliji, kjer so prav tako sporočili, da zapirajo svoja pristanišča za križarke, medtem iščejo 2700 potnikov z ladje Ruby Princess, ki so se v četrtek izkrcali v Sydneyju in razpršili po mestu, pozneje pa se je pokazalo, da so bili trije potniki in član posadke okuženi z novim koronavirusom.
Ruby Princess je bila na poti okoli Nove Zelandije, in ko se je v četrtek vrnila v Sydney, so oblasti ocenile, da pri potnikih ni velikega tveganja glede okužbe z virusom sars-cov-2. Zato so jih spustile z ladje. A se je izkazalo, da imajo trije potniki in eden izmed 1100 članov posadke koronavirus. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije