PONAREDEK

Tiranozaver Shen je nateg, okostje že umaknili

Ameriški paleontologi na skeletu odkrili predvsem umetne kosti. Rekorder ostaja Stan.
Fotografija: Nadvse prepričljiv, a žal umeten. FOTOgrafiji: Travis Teo/Reuters
Odpri galerijo
Nadvse prepričljiv, a žal umeten. FOTOgrafiji: Travis Teo/Reuters

Najdrznejši so napovedovali celo rekord, a kot kaže, se Shen ne bo niti potegoval za novega lastnika. Okostje tiranozavra rexa so namreč pri dražbeni hiši Christie's umaknili iz prodaje, in sicer zaradi utemeljenega suma, da je skelet ponarejen. Sestavljen iz umetnih kosti!

Izdale so ga vdolbine

Za vrtoglavi znesek – nekje do 25 milijonov so računali strokovnjaki, še sto več pa so mu pripisovali največji sanjači – se tako lastnik lahko obriše pod nosom, Shen, ki tehta kar 1400 kilogramov, bo po novem le običajen eksponat v muzeju v Hongkongu. Lastnik ga je namreč sklenil podariti, saj je jasno, da ga prodati, vsaj za spodoben znesek, ne more.

Okostje so razkrinkali ameriški paleontologi in opozorili, da je neverjetno podobno Stanovemu, pristnemu skeletu drugega tiranozavra rexa: izdale so ga predvsem vdolbine v čeljusti, ki pa niso lastnost vrste, ampak zgolj Stanova posebnost, torej bi bilo nemogoče, da bi jih imel tudi Shen. Stan je sicer last inštituta The Black Hills, ki ima edino pravice prodajati odlitke T-rexa, Shenov lastnik pa je očitno z zavajanjem hotel zaslužiti mastne denarce.

Kupcev niso ustrezno seznanili z deležem umetnih kosti.
Kupcev niso ustrezno seznanili z deležem umetnih kosti.

Pri dražbeni hiši se z lastnikom vred branijo, da niso hoteli nikogar opetnajstiti, saj da je jasno, da nobeno okostje ni popolno in vsebuje nadomestke, a so si tokrat očitno privoščili več svobode; navedli so namreč, da so umetni le nekateri zobje, pozneje pa dodali, da je izvirnih 80 kosti celotnega skeleta – pri tem pa so morebitnim kupcem zamolčali dragoceno dejstvo, da celotno okostje mogočnega dinozavra sestavlja okoli 380 kosti. Kakor koli že, skelet se ne bo proslavil z rekordom, ampak z nečastnim slovesom iz dražbenih krogov, najvišji izkupiček pa bo obdržal Shenov največji tekmec, Stan, ki so ga 2020. prodali za 27 milijonov.

Poleti je na dražbi šest milijonov iztržil še gorgozaver, decembra pa bo v New Yorku pri dražbeni hiši Sotheby's, kot smo že poročali, na prodaj tako rekoč popolna lobanja T-rexa, ki bi lahko iztržila okoli 20 milijonov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije