OTROŠKI DODATEK

Tea za šest otrok prejema 850 evrov mesečno. Koliko dobijo mame drugod?

Tea Franjčić se je lani preselila v Slovenijo.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Tea Franjčić in njen mož sta se pred enim letom iz Hrvaške preselila v Slovenijo. Oba sta zaposlena, in kot pravi Tea, na Hrvaškem ne bi bila upravičena do otroškega dodatka, niti med porodniškim dopustom, zato ker so njuni prihodki za 50 evrov previsoki. Po drugi strani v Sloveniji za šest otrok prejema 850 evrov, piše Index.hr.

Zaradi te »nepravičnosti«, kot pravi, je okoli sebe zbrala somišljenike in ustanovila civilno iniciativo za dvig otroškega dodatka na Hrvaškem. V 20 dnevih so zbrali 75.000 podpisov. Tea pravi, da je na Hrvaškem največja težava, da mnoge družine zaradi prenizkega cenzusa ostajajo brez otroškega dodatka, čeprav so tik nad pragom socialne revščine zaradi nizkih dohodkov. 

Iniciativa predlaga odpravo cenzusa in fiksni otroški dodatek 100 evrov za vsakega otroka, dvig povečanega otroškega dodatka za 1. in 2. stopnjo na 150 evrov ter za 3. in 4. stopnjo do 200 evrov. Zahtevajo spremembo zakona po nujnem postopku.

Na Hrvaškem je do otroškega dodatka upravičenih 245.000 otrok, če pa bi država sprejela zakon, ki ga predlaga civilna iniciativa, bi bilo upravičenih 744.000 otrok, mlajših od 19 let.

Nemčija od začetka leta 2023 vsakemu otroku 250 evrov

V Sloveniji se otroški dodatek določa glede na družinski prihodek in davčni razred, v katerem so člani gospodinjstva. Mnoge evropske države, kot so Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska in Velika Britanija, ne glede na družinske dohodke in prihranke ne upoštevajo otroškega dodatka pri odmeri socialnih pravic.

Na Hrvaškem se zakon o otroškem dodatku ni spreminjal več kot 20 let, piše Index. Kot navajajo, je v nekaterih evropskih državah otroški dodatek univerzalni.

V Nemčiji, denimo, je ta od letos 250 evrov za vsakega otroka. V Avstriji vsi otroci do tretjega leta prejemajo 114 evrov dodatka na mesec, otroci od tretjega do devetega leta 121 evrov, od 10. do 18. leta pa 141 evrov. Na Irskem se izplačuje 140 evrov mesečno vsakemu otroku, mali Švedi prejemajo 123 evrov mesečno, na Nizozemskem pa odvisno od otrokove starosti: do petega leta 223 evrov in od 12. do 17. leta 319 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije