NEGOTOVOST

Posnetek talibanov, ki se zabavajo, obkrožil svet, medtem pa zagotavljajo: ženske bodo lahko delale, a ...

Na področju zdravstva, izobraževanja in drugih področij, kot določa šeriatsko pravo.
Fotografija: Ljudje bežijo iz države in čakajo pred letališčem v Kabulu, da bi lahko pobegnili. FOTO: Stringer, Reuters
Odpri galerijo
Ljudje bežijo iz države in čakajo pred letališčem v Kabulu, da bi lahko pobegnili. FOTO: Stringer, Reuters

Talibani so na svoji prvi novinarski konferenci po prevzemu države Afganistancem obljubili splošno amnestijo, ki bi veljala tudi za tiste, ki so v preteklosti delovali proti njim, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je dodal še, da se zavzemajo za pravice žensk v okviru šeriatskega prava.

Mudžahid je v Kabulu dejal, da talibani nikomur niso sovražni. Amnestijo je obljubil tudi tistim, ki so v državi podpirali tuje sile in in se borili proti njim. Na vprašanje o nedolžnih civilistih, ki so bili ubiti v bojih za državo, je Mudžahid odgovoril, da njihova smrt ni bila namerna.


Borci ne bodo vstopali v domove

Obljubil je, da bodo tuja veleposlaništva in mesto Kabul varni ter zagotovil, da talibanski borci ne bodo vstopali v domove ljudi. Za kaos v Kabulu v zadnjih dneh je okrivil nesposobnost nekdanje vlade.
image_alt
Tri Slovence rešili iz Kabula, izpoved Hrvata: Že dva dni nismo jedli in se tuširali

Mudžahid je dejal, da razume, da je mednarodna skupnost zaskrbljena, vendar pa »talibani ne bodo dovolili, da bi se afganistanska zemlja uporabljala proti komur koli«.

V zvezi s pravicami žensk je obljubil, da bodo te lahko delale na področju zdravstva, izobraževanja in drugih področij, kot določa šeriatsko pravo. »Zavezani smo pravicam žensk v skladu s šeriatskim pravom,« je dejal.Medijem pa ...

Zasebnim medijem je zagotovil, da so lahko še naprej svobodni in neodvisni, zapovedal pa jim je, da morajo ostati nepristranski in da vsebina, o kateri poročajo, ne sme biti v nasprotju z islamskimi vrednotami, poroča spletni portal BBC.

Predstavnik talibanov je še povedal, da aktivno delajo pri oblikovanju vlade, ki bo po njegovih besedah vključujoča.
image_alt
Bogomil Ferfila o tem, ali lahko pričakujemo novi val migrantov iz Afganistana


Takole pa so po svetu zakrožili posnetki, kako se talibani zabavajo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije