EPIDEMIJA

‘Koronastanje‘ na Hrvaškem: na novo potrjenih 34 okužb

Objavljeno 29. junij 2020 12.30 | Posodobljeno 29. junij 2020 14.29 | Piše: P. Pa.

Najhujše je v Đakovu in Zagrebu.

Fotografija je simbolična. FOTO: Gettyimages
V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 34 novih primerov okužb s covid 19, 20 so jih potrdili v glavnem mestu. Večina naj bi se jih okužila v nočnih klubih, eden izmed okuženih pa naj bi bil odkrit v zaporu na Remetincu. Hrvati so testirali 730 oseb, v bolnišnicah se zdravi 65 okuženih, ena potrebuje predihavanje z ventilatorjem.

Trenutno je najhujše v hrvaškem mestu Đakovo, kjer vladajo izredne razmere. Kar petina prebivalstva je zaradi novega koronavirusa v samoizolaciji. Okužbe so najprej potrdili pri redovnicah, iz samostana pa se je začel virus širiti po mestu. Doslej so okužbo potrdili pri več kot 120 prebivalcih, v zadnjih 24 urah so na tem območju potrdili še sedem novih primerov. 

image
Graf okuženosti na Hrvaškem. FOTO: A. L.

image
Graf okuženosti na Hrvaškem. FOTO: A. L.

 

Kacin je povedal, kdaj bi lahko Slovenija zaprla mejo s Hrvaško


V nedeljo so hrvaške oblasti poročale, da so v zadnjih 24 urah potrdili 67 novih primerov okužb s koronavirusom. Samo v Zagrebu so zabeležili 44 novih primerov. Zaradi poslabšanja situacije in slabše epidemiološke slike so v Zagrebu znova vzpostavili koronavirusne ambulante, v katerih poteka svetovanje. 

Hrvaška odpira nočne klube na plaži Zrće v Novalji na Pagu
V prvem tednu julija odpirajo vrata klubi Kalypso, Papaya in Nomad, medtem ko klub Noa obratuje že zadnjih 10 dni, poroča index.hr. Že pred dnevi so prodali okoli 1000 vstopnic, poleg Hrvatov naj bi jih največ kupili Slovenci. »Turisti, pa tudi domači gostje, ki bodo to poletje obiskali hrvaško obalo, so v tukajšnjih klubih lahko prav tako varni kot takrat, ko gredo v trgovino, uporabljajo javni prevoz, bivajo v hotelu in apartmaju ali odhajajo na plažo,« sporočajo iz Novalje in ob tem zagotavljajo, da bo za varnost ustrezno poskrbljeno.


Znani so tudi novi podatki okuženosti v Sloveniji. V zadnjih 24 urah so bili med 300 testiranimi potrjeni štirje primeri okužb z novim koronavirusom. 
 
Deli s prijatelji