ODREZANI OD SVETA

Takšnih poplav pri sosedih ne pomnijo, vaščani bežijo iz svojih domov (VIDEO)

Nekatere vasi so povsem pod vodo, zato so morali prebivalce evakuirati.
Fotografija: Ponekod je hiše povsem poplavilo. FOTO: Hgss, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Ponekod je hiše povsem poplavilo. FOTO: Hgss, posnetek zaslona

Na Hrvaškem so se zbudili v negotovo jutro. Tamkajšnji mediji poročajo o rekordnem deževju in poplavah vzdolž hrvaške obale. Vse več ljudi beži iz svojih domov, razmere pa se še stopnjujejo.

Do 7. ure zjutraj je v Splitu uradno zapadlo 211 litrov dežja in vse kaže, da bo prav letošnji december najbolj deževen v vsej zgodovini, piše Dalmacija Danas. Na območju Vrgorca blizu Makarske so pod vodo številne ceste, ogrožene so tudi hiše v vaseh. V vasi Kokorići se ljudje lahko po vasi gibljejo le s čolni »Ljudje ne morejo storiti nič v boju z vodo, ki je poplavila njihove hiše. Voda je nekaj družin prisilila v evakuacijo,« piše Index.

Ponekod je voda dosegla šest metrov višine. Približno 50 domačinov v 26 objektih v naselju Kokorići je odrezanih od sveta, je za televizijo N1 potrdil župan Ante Pranić. Hiše stojijo na hribu, z vseh koncev obdanem z vodo. Prebivalcem pomagajo gasilci, gorski reševalci in delavci lokalnega vodnega gospodarstva, do nekaterih hiš se niso mogli prebiti drugače kot s čolnom.



V nekaterih predelih bo najhuje danes, saj bo po napovedih vodostaj zrasel še za en meter. »Takšnega potopa ne pomnimo. Zagotovo že pol stoletja nismo imeli takšnih težav,« je za dalmatinski portal povedal Jozo Filipović, ki starejšim prinaša hrano. Kot pravi, nihče ni prikrajšan za pomoč. Če do njihove hiše ne morejo z avtomobilom, pa se tja odpravijo s čolnom.

Poplave ogrožajo tudi nekaj hiš na območju Poreča, hudournike in zemeljske plazove so zabeležili še na območjih Rovinja, Buj in Pazina.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije