PREPOVED DELOVANJA

Tako je v Rusiji: ukinili so facebook in instagram

Sodišče je prepovedalo delovanje družbenih omrežij zaradi t. i. skrajnih aktivnosti.
Fotografija: V Rusiji uporaba facebooka ni več mogoča. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
V Rusiji uporaba facebooka ni več mogoča. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

Moskovsko sodišče je danes sprejelo prepoved delovanja instagrama in facebooka, ki jima očita skrajne aktivnosti. Obe omrežji sta bili sicer v Rusiji že blokirani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prepoved sledi odločitvi tehnološkega velikana Meta, ki ima v lasti omenjeni družbeni omrežji, da dovoli pozive k nasilju nad ruskimi vojaki v Ukrajini. Tudi twitter v Rusiji ni več dostopen.

image_alt
Kremelj poslal opozorilo Evropejcem: Težko vam bo

Sprva ni bilo znano, ali bo odločitev sodišče vplivala tudi na whatsapp, ki si ga lasti Meta, vendar so tožilci pojasnili, da prepoved ne vpliva na aplikacijo za pošiljanje sporočil. Obenem so zagotovili, da ne bodo preganjali ljudi ali organizacij zaradi skrajnih dejanj, če bodo uporabljali facebook ali instagram, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Aktivisti so sicer kritični do vse bolj obsežne cenzure spleta v Rusiji.

image_alt
Elitni ruski častniki želijo zastrupiti Putina in ga zamenjati z izbranim naslednikom

Meta je v povezavi z rusko invazijo na Ukrajino spremenila svoja pravila in dovolila pozive k nasilju nad ruskimi vojaki, vendar so to dovoljeni le v Ukrajini, pozivi k nasilju pa ne smejo biti usmerjeni proti ruskim državljanom ali voditeljem, kot je ruski predsednik Vladimir Putin.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas