TRADICIONALNO VRAŽEVERJE

Svizec napovedal še šest tednov zime

Phil na svečnico v ameriški državi Pensilvanija videl svojo senco, tako da pomladi v ZDA še ne bo kmalu.
Fotografija: Dostikrat se tudi zmoti. FOTO: Alan Freed, Reuters
Odpri galerijo
Dostikrat se tudi zmoti. FOTO: Alan Freed, Reuters

Legendarni ameriški svizec Phil iz Punxsutawneyja v ameriški zvezni državi Pensilvanija je napovedal še šest tednov zime. Ko je v četrtek zjutraj prišel iz svojega brloga na hribčku Gobbler's Knob, je namreč v soncu videl svojo senco, kar po tradicionalnem vraževerju pomeni, da zime še ne bo kmalu konec. Če je ne bi, naj bi pomlad v ZDA prišla zgodaj.

Vsakoletni dogodek v Punxsutawneyju, ki leži 100 kilometrov severovzhodno od Pittsburgha, izvira iz nemške legende, vsako leto pa že vse od leta 1886 privabi na tisoče radovednežev. Letos se jih je ob Philovem brlogu zbralo več deset tisoč. Phil sicer ne daje zelo točnih napovedi. Nacionalna uprava za oceane in ozračja ZDA je namreč izračunala, da je do zdaj zadel potek zime le v 40 odstotkih. V zadnjem desetletju je pravilne napovedi podal v letih 2013, 2014, 2016 in 2020.

Svižčev dan praznujejo na svečnico po vseh državah ZDA, praznik v Punxsutawneyju pa je daleč najbolj znan. Svetovno slavo mu je prinesel film Neskončni dan iz leta 1993 z Billom Murrayjem v glavni vlogi. Philova popularnost je privedla do tega, da so na podobno zamisel prišli tudi drugje po ZDA. Newyorški svizec, imenovan Staten Island Chuck, je na primer prejšnji teden v nasprotju s Philom napovedal zgodnjo pomlad. Kot kaže, pa se vreme bolj obrača v prid Philovi napovedi. V New York Cityju so namreč nedavno prvič v letošnji zimi izmerili konkretne količine zapadlega snega, takoj po njegovi napovedi pa je 450.000 domov in podjetij v Teksasu, Misisipiju, Arkansasu in Tennesseeju ostalo brez elektrike zaradi žleda. Na ameriškem severovzhodu pa se v teh dneh pripravljajo na zgodovinsko najnižje temperature. Te naj bi se ponekod spustile vse do 46 stopinj Celzija pod ničlo.

Kanadski svizec Fred, ki je v Quebecu prav tako napovedoval dolžino zime, je 2. februarja oziroma tik pred vsakoletno prireditvijo poginil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije