VISOKA KUPNINA

Švicarska banka UBS za 3,25 milijarde dolarjev kupila svojo tekmico

Sprva je UBS za nakup ponudila največ milijardo dolarjev. Švicarske oblasti so sicer razmišljale tudi o nacionalizaciji Credit Suisse, če bi posel z UBS propadel.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Natali_mis Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Natali_mis Getty Images/istockphoto

Največja švicarska banka UBS bo prevzela svojo tekmico, banko Credit Suisse za 3,25 milijarde dolarjev. Dogovor je po navedbah švicarske vlade bistvenega pomena za preprečitev nepopravljivih posledic za mednarodno finančno stabilnost.

Po današnjih pogovorih na ministrstvu za finance v švicarski prestolnici Bern so podrobnosti predstavili zvečer na novinarski konferenci. Švicarski predsednik Alain Berset je dejal, da je prevzem »najboljša rešitev za povrnitev zaupanja, ki ga na finančnih trgih v zadnjem času ni bilo«. Propad banke Credit Suisse bi po njegovih besedah prinesel nepopravljive posledice za državo in mednarodno finančno stabilnost.

Finančna ministrica Karin Keller-Sutter pa je dejala, da bi stečaj Credit Suisse lahko povzročil nepopravljive gospodarske pretrese in veliko kolateralno škodo za švicarski finančni trg, »da ne omenjamo tveganja okužbe za druge banke, vključno s samo UBS.«

V banki Credite Suisse so pojasnili, da jo bo UBS prevzela za provizijo pri združitvi v višini treh milijard švicarskih frankov, pri čemer bodo delničarji Credit Suisse prejeli eno delnico UBS za 22,48 delnice Credit Suisse. »Glede na nedavne izredne okoliščine brez primere napovedana združitev predstavlja najboljši možni izid,« pa je dejal predsednik uprave Credit Suisse Axel Lehmann.

Dogovor so pozdravili tudi v mednarodni javnosti, v Bruslju, Washingtonu in Londonu, vodja Evropske centralne banke Christine Lagarde pa je pozdravila »hitro ukrepanje«. »Odločitve, sprejete v Bernu, so pomembne za ponovno vzpostavitev urejenih tržnih razmer in zagotavljanje finančne stabilnosti. Bančni sektor območja evra je odporen, z močnim kapitalskim in likvidnostnim položajem,« je dejala.

Druga največja švicarska banka Credit Suisse, ki so jo v zadnjih letih pretresali številni škandali, vključno z obtožbami o pranju denarja, se je pod pritiskom znašla v minulem tednu, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge, banka pa je v letnem poročilu opozorila na šibkost notranjih kontrol.

Njene delnice so v zadnjih dneh močno padle, večinski lastnik banke, Savdska nacionalna banka pa je zavrnil nadaljnje finančne injekcije v banko, če bi se te izkazale za potrebne.

Credit Suisse je sicer ena od približno 30 bank na svetu, ki veljajo za prevelike, da bi propadle, saj so zelo pomembne za mednarodni bančni sistem.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije