Svetovna dediščina na muhi (FOTO)

Zaradi spopadov med ZDA in Iranom so ogroženi številni iranski spomeniki neprecenljive vrednosti.
Fotografija: Persepolis FOTOGRAFIJE: guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Persepolis FOTOGRAFIJE: guliver/Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je ob zaostrenih razmerah po usmrtitvi iranskega generala Kasima Sulejmanija zagrozil tudi z napadi na iranske kulturne objekte. Iranci so najprej zapretili z 32 tarčami, Trump pa jim je vrnil in še stopnjeval grožnje – omenil je kar 52 tarč (za 52 ameriških talcev in krize v 70. letih prejšnjega stoletja), med njimi so tudi takšne, ki so ne le iranska, marveč svetovna kulturna dediščina.


Napadi na kulturne objekte oziroma prizorišča so po mednarodnem pravu vojni zločin, prepoveduje pa jih tudi resolucija Varnostnega sveta ZN iz leta 2017, ki je imela podporo Trumpove vlade. Potem je tu še haaška konvencija o zaščiti kulturne dediščine iz leta 1954. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je v številnih intervjujih zagotovil, da ameriška vojska ne bo izvajala vojnih zločinov, a Trump je pozneje poudaril, da grožnja z napadi na kulturne objekte velja.


»Oni lahko uporabljajo obcestne bombe in razstreljujejo naše ljudi, mi pa se ne smemo dotakniti njihovih kulturnih objektov? Tako to ne gre,« je zatrdil Trump in dejal, da če bo Iran kaj storil, bo sledilo veliko maščevanje. Nekatere od ameriških tarč so »na zelo visoki ravni in pomembne za Iran in iransko kulturo in te tarče, tako kot sam Iran, bodo napadene zelo hitro in zelo močno,« je bil jasen.


Tako Iran kot ZDA morata varovati kulturno dediščino, pa je sporočila Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je na srečanju z iranskim veleposlanikom pri Unescu Ahmadom Džalalijem poudarila, da sta Iran in ZDA ratificirala konvenciji o zaščiti kulturnih objektov in svetovne dediščine iz let 1954 in 1972.


»Konvencija iz leta 1972 države obvezuje, da ne sprejmejo nobenih namernih ukrepov, ki bi posredno ali neposredno poškodovali kulturno in naravno dediščino v drugi državi podpisnici te konvencije,« so poudarili v Unescu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije