NESPEČNOST

Svet je šokiral z odstopom, zdaj znan bizaren razlog za odhod papeža

Pokojni papež Benedikt je kot glavni razlog za odstop takrat navedel nespečnost.
Fotografija: Pokojni Papež Benedikt XVI. FOTO: Š Giampiero Sposito/Reuters Reuters Pictures
Odpri galerijo
Pokojni Papež Benedikt XVI. FOTO: Š Giampiero Sposito/Reuters Reuters Pictures

Že od začetka papeževanja je pokojnega papeža Benedikta XVI. mučila nespečnost, piše v pismu, napisanem nekaj tednov pred njegovo smrtjo.

V pismu svojemu biografu Petru Seewaldu, ki ga je pridobila nemška revija Focus, je Benedikt dejal, da so mu »močne« tablete, ki mu jih je predpisal zdravnik, omogočile izpolnjevanje dolžnosti papeža.

image_alt
Znano, kaj sledi po smrti zaslužnega papeža

»Ta zdravila pa so dosegla svoje meje,« je dejal v pismu z dne 28. oktobra lani. Nesreča med obiskom Mehike in Kube marca 2012 je spodbudila njegovo odločitev, da odstopi. Prvo jutro tistega potovanja je Benedikt našel svoj robec »popolnoma premočen s krvjo«.

Po tem dogodku je zdravnik zahteval zmanjšano uporabo uspaval in vztrajal, da se Benedikt na prihodnjih potovanjih udeležuje le jutranjih dogodkov.

Nemcu je kmalu postalo jasno, da bo te zdravstvene omejitve lahko upošteval le »kratek čas«, zaradi česar je leta 2013 napovedal upokojitev. 

Papež Benedikt, rojen kot Joseph Ratzinger, je šokiral svet, ko je postal prvi papež po skoraj šeststo letih, ki je abdiciral. Potem je z nazivom zaslužni papež nadaljeval življenje v Vatikanu, poleg svojega naslednika Frančiška. Umrl je na silvestrovo 2022, oslabel zaradi bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije