CEPLJENJE NOSEČNIC

Študija: kako je s cepljenjem proti covidu in prezgodnjimi rojstvi

Proučili so več kot 46.000 primerov nosečnic, ki so rodile med 21. februarjem in 31. julijem lani.
Fotografija: Nosečnicam svetujejo cepljenje proti covidu 19. FOTO: Nataliaderiabina, Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Nosečnicam svetujejo cepljenje proti covidu 19. FOTO: Nataliaderiabina, Getty Images/istockphoto

Da cepljenje proti covidu 19 v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti ne povzroča povečanja števila prezgodnjih porodov, je pokazala obsežna študija v ZDA. Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je proučil več kot 46.000 primerov nosečnic, ki so rodile med 21. februarjem in 31. julijem lani. V sklopu študije, objavljene v torek, je sodelovalo okoli 36.000 necepljenih in okoli 10.000 cepljenih nosečnic. Med cepljenimi nosečnicami jih je bilo 172 cepljenih v prvem trimesečju, 3668 v drugem trimesečju in 6224 v tretjem trimesečju. V povprečju je pred predvidenim datumom rojstva med necepljenimi rodilo sedem od 100 nosečnic, med cepljenimi pa 4,9 od 100 nosečnic.

Študija tudi ni odkrila razlik med cepljenimi in necepljenimi materami v primerih, ko so bili dojenčki označeni kot premajhni v času rojstva.

S pridobljenimi rezultati je CDC ponovno poudaril, da se nosečnice lahko varno cepijo ne glede na stanje nosečnosti. Pri necepljenih pa je po njihovem povečano tveganje po okužbi s koronavirusom in potencialno tudi več težav med porodom.

image_alt
To o obveznem cepljenju v Sloveniji meni Komisija za medicinsko etiko

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije