Strokovnjak je jasen: Hrvaško zajel drugi val, v Sloveniji kmalu

Prek deset milijonov okuženih, 500 tisoč jih je umrlo. Ponekod se že ubadajo z drugim valom.
Fotografija: Testiranje. FOTO: Adriano Machado, Reuters
Odpri galerijo
Testiranje. FOTO: Adriano Machado, Reuters

Epidemija novega koronavirusa, covid-19, je dodobra spremenila svet. In to v nekaj mesecih. Spomnimom več kot 500 tisoč ljudi je umrlo, deset milijonov se jih je okužilo. 

Ponekod se v začetku julija bojujejo z vrhunci prvega vala okužb, se drugod po njegovem uspešnem obvladanju vse bolj očitno kažejo znaki drugega vala. »Obstaja veliko držav, kjer kaže, da je drugi val tik za vogalom ali se pravkar začenja,« je za avstrijsko tiskovno agencijo APA nedavno menil avstrijski raziskovalec kompleksnih sistemov Stefan Thurner. Med te države med drugim šteje tako Češko, Slovenijo, Slovaško, kot tudi Švico in Islandijo.


Slovenija tik pred drugim valom koronavirusa

Prav Avstrijec je v pogovoru za avstrijski ORF v ponedeljek povedal: »Na Hrvaškem, kjer je nekaj primerov okužb, je trenutno v razmahu drugi val. Skoraj celoten Balkan ima podobno situacijo.« Dodal je, da gre za države, kjer so prvi val odločno obvladale. »V Evropi se bo v prihodnjih dneh precej držav obarvalo rumeno (to pomeni 1 do10 okužb na desettisoč prebivalcev). « Med temi priačkuje tudi Slovenijo. 
 

Preberite še:

Zabave v Zrćah letos odpovedane
Ali odpovedati počitnice na Hrvaškem? Janša in Plenković pravita takole ...


Da je pandemija covida-19 še daleč od konca in se celo pospešuje, je že v ponedeljek posvaril tudi prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus in svet pozval, naj ne čaka na cepivo, temveč ukrepa že sedaj.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije