MOBILIZACIJA

Strašljiva napoved ruskih ekonomistov: Umrlo bo 50 odstotkov Rusov, ki so jih vpoklicali

Pričakujeta, da bo število žrtev zaradi vojne v Ukrajini na ruski strani višje od števila žrtev zaradi pandemije covida 19.
Fotografija: Med ruskimi vojaki je žrtev ogromno. FOTO: Polona Frelih
Odpri galerijo
Med ruskimi vojaki je žrtev ogromno. FOTO: Polona Frelih

Ugledna ruska ekonomista sta naredila analizo demografskih posledic mobilizacije v Rusiji. Maxim Mironov in Oleg Itskhokij sta na podlagi dostopnih informacij izračunala strašljive številke umrlih med ruskimi vojaki.

Kot piše Jutarnji list, izhajata iz predpostavke, da prvi ruski poziv k delni mobilizaciji zadeva 2–3 milijone ljudi, od teh jih bo največ 25 odstotkov vstopilo med vojake. Ocenila sta, da bo v prvih šestih mesecih med novovpoklicami vojaki 60–70 odstotkov žrtev, od tega 15–20 odstotkov ubitih in 45–50 odstotkov ranjenih. Ta zastrašujoča ocena temelji na analizi dozdajšnjih vojnih aktivnosti in potreb po zamenjavi obstoječih ruskih sil v Ukrajini.

Ocenjujeta, da bo število žrtev zaradi vojne v Ukrajini na ruski strani višje od števila žrtev zaradi pandemije covida 19. Če drži ocena, da Rusi za vojskovanje v Ukrajini potrebujejo 350.000 vojakov, potem lahko govorimo o okoli 175.000 mrtvih vojakih v samo pol leta. Ob tem ekonomista še dodajata, da je pri novovpoklicanih vojakih treba razmišljati še o višjem številu žrtev, saj bodo novi rekruti na bojišču po kratkem in nekakovostnem usposabljanju, ne bodo v najboljši fizični kondiciji in še slabo motivirani. »Če je bilo doslej med ruskimi vojaki 45 odstotkov žrtev, je povsem logično pričakovati, da jih bo med manj izurjenimi vojaki med 60 in 70 odstotki,« grozljivo napoved zaključujeta omenjena ekonomista.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas