JUNAKINJA

Štirikrat brez premora preplavala Rokavski preliv

Sarah Thomas je rekordni podvig uspel v 54 urah. Američanka je lani prebolela raka.
Fotografija: Skorajda bi obupala, a jo je bodrila spremljevalna ekipa.
Odpri galerijo
Skorajda bi obupala, a jo je bodrila spremljevalna ekipa.

DOVER, CALAIS – Izziv je prestala in se v zgodovino zapisala kot prvi človek, ki mu je uspel neverjeten podvig. Na nepredvidljivo pot se je Sarah Thomas podala v nedeljo zjutraj in po 54 urah nadnaravne vztrajnosti dosegla neverjetno.

Kot poroča britanski BBC, je plavalna ultramaratonka lani premagala raka na dojki, z Rokavskim prelivom pa se je srečala že dvakrat. Najprej leta 2012, še enkrat pa ga je preplavala 2016. Bolezen jo je potem za nekaj časa ohromila, a se je po hudem boju oborožila s še več moči in sklenila premagati dozdajšnje rekorderje, štirje so namreč,ki jim je uspelo najožji del Rokavskega preliva, med angleškim Dovrom in francoskim Calaisom, premagati trikrat.

Premagala je težko bolezen.
Premagala je težko bolezen.

Sarah je naredila korak oziroma zamah več: razdaljo je sklenila premagati štirikrat, verjetno pa je preplavala veliko več, kot je zabeleženo, saj je 34 kilometrov, kolikor znaša ravna črta, vsakokrat podaljšala za kakšnih 15 kilometrov zaradi močnih tokov. Nagajala ji je tudi morska voda, zaradi katere sta se ji vnela žrelo in ustna votlina, povrhu jo je po obrazu opekla meduza; k sreči vsaj voda ni bila tako mrzla, ko je pričakovala. »Ko sem se zadnjič vračala s francoske strani, je bilo najtežje. Trajalo je celo večnost in tok me je zanesel daleč stran,« je še dejala in se iskreno zahvalila spremljevalni ekipi, brez katere bi verjetno obupala.


Razdaljo med Dovrom in Calaisom je prvi v zgodovini preplaval Anglež Matthew Webb leta 1875, za podvig je potreboval slabih 22 ur. Sarah je zdaj nedvomno postavila težko ulovljivi mejnik, vprašanje je, kateri moški izzivalec bi se ji utegnil postaviti po robu. Američanka, ki se je na cilju posladkala s čokolado in penino, se bo kmalu vrnila v domovino – na več kot zaslužen počitek.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije