POTRES

Števec smrti v Turčiji nenehno raste (FOTO)

Jugovzhod Turčije v bližini meje s Sirijo streslo, da je odpiralo ceste. V obeh državah poročajo o številnih žrtvah in ranjenih.
Fotografija: V noči na ponedeljek je JV Turčije presenetil potres z magnitudo 7,8, sledilo je še desetine popotresnih sunkov. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
V noči na ponedeljek je JV Turčije presenetil potres z magnitudo 7,8, sledilo je še desetine popotresnih sunkov. FOTO: Facebook

V katastrofalnem potresu z magnitudo 7,8, ki je v noči na ponedeljek prizadel območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po uradnih, a še vedno začasnih podatkih, umrlo 2600 ljudi, od tega 1651 v Turčiji in 1000 v Siriji. Poškodovanih je več kot 13.000 ljudi. V Turčiji so razglasili sedemdnevno žalovanje.

Odprte ceste pričajo o silovitosti potresa.
Odprte ceste pričajo o silovitosti potresa.

Oblasti obeh držav se bojijo, da bo število mrtvih še naraščalo. Predvsem zaradi slabe gradnje in oddaljenih krajev, kamor pomoč ne pride tako hitro. Potres je udaril ob 2.17 po srednjeevropskem času, globina pa je bila približno 18 kilometrov, je sporočil ameriški geološki zavod. Čutiti ga je bilo tudi v Cipru, Libanonu in Egiptu. Glavnemu je sledilo kar 77 popotresnih sunkov z magnitudami med 3,3 in 7,7, potem pa se je včeraj ob 10.24 po srednjeevropskem času zgodil nov potres z magnitudo 7,5. Žarišče je imel prav tako na jugovzhodu Turčije, in sicer štiri kilometre jugovzhodno od mesta Ekinozu.

Reševanje ovirata sneg in led

Turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer je sporočil, da je po začasnih podatkih v potresih v Turčiji porušenih skoraj 3000 poslopij.

Ponekod na območju zdaj močno dežuje in sneži, pričakovano znižanje temperatur pa bo še dodatno otežilo delo reševalcev kot tudi pomoč prizadetim prebivalcem, ki so ostali brez strehe nad glavo. Turški predsednik Reçep Tayyip Erdogan je žrtvam že izrazil sožalje in pozval k enotnosti v državi. »Upamo, da bomo to nesrečo skupaj prebrodili čim prej in z najmanj škode,« je zapisal na twitterju in dodal, da se zbirajo reševalne ekipe iz vse države.

Potresno območje

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Turško regijo Duzce je leta 1999 prizadel potres z magnitudo 7,4 – najhujši v zadnjih desetletjih. V potresu je umrlo več kot 17.000 ljudi, od tega približno tisoč v Istanbulu. Strokovnjaki že dolgo opozarjajo, da bi lahko močan potres opustošil Istanbul, v katerem so številni objekti zgrajeni brez ustreznih varnostnih ukrepov. Januarja 2020 je potres z magnitudo 6,8 prizadel turško mesto Elazig, pri čemer je umrlo več kot 40 ljudi. Oktobra istega leta je turško egejsko obalo prizadel potres z magnitudo 7,0, v katerem je umrlo 114 ljudi, več kot tisoč pa jih je bilo ranjenih.

Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije pozimi ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je ponoči prizadel potres. Na zunanjem ministrstvu nimajo podatkov, da bi bil kak Slovenec v potresu prizadet, so povedali za STA. Ministrstvo sicer odsvetuje potovanje na jugovzhod Turčije. Na twitterju so še zapisali, da sočustvujejo s prebivalstvom Turčije in Sirije, izrekajo sožalje družinam žrtev in ranjenim želijo hitro okrevanje.

»Slovenija je pripravljena pomagati,« so še dodali. Na včerajšnji dopisni seji je vlada sklenila, da bo Slovenija v Turčijo napotila strokovnjake za oceno stanja in operativno koordinacijo reševanja. 

V Turčiji in Siriji pod ruševinami iščejo morebitne pogrešane.
V Turčiji in Siriji pod ruševinami iščejo morebitne pogrešane.

Janez Lenarčič je sporočil, da EU na območje potresa že pošilja pomoč. FOTO: Leon Vidic
Janez Lenarčič je sporočil, da EU na območje potresa že pošilja pomoč. FOTO: Leon Vidic

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije